Glas Javnosti

"SAMO PRIJATELJI"! Može li ovakav MUŠKO-ŽENSKI ODNOS da ostane zauvek, pogledajte šta kažu SA OBE STRANE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Čuvena dilema, mogu li muško-ženski odnosi ostati u fazi prijateljstva! Pitanje je oko koga se godinama unazad ljudi spore, stručnjaci su pokušali da odgonetnu istraživanjem. Odgovori su više nego zanimljivi.

Stručnjaci su rekli da muškarci i žene mogu biti sjajni prijatelji i da je važno da partnera uključujete u svoje prijateljske odnose i tako ćete izgraditi poverenje.

Sve dok vaše prijateljstvo traje vaš partner je upućen u to i veruje vam, ali ako postoji nešto više od prijateljstva partner će to verovatno naslutiti. 

Kako bi ispitali da li su potpuno platonske muško-ženske veze uopšte moguće, naučnici su osmislili istraživanje u kojem je učestvovalo 88 parova koji su svoj odnos etiketirali kao strogo prijateljski. Kako bi osigurali da će ispitanici ponuditi iskrene odgovore na njihova pitanja, naučnici su (osim standardnih protokola vezanih za anonimnost i poverljivost podataka) od ispitanika tražili i da se obavežu da međusobno neće raspravljati ni o jednom delu eksperimenta.

Foto: Unsplash/ Alexander Popov

Parovi prijatelja su razdvojeni i svakom od njih su postavljana pitanja vezana za romantične osećaje (ili nedostatak istih) prema osobi s kojom su učestvovali u eksperimentu.

U istraživanju, 88 mladih parova muških i ženskih prijatelja zamoljeni su da u poverljivom upitniku ocene svoju sklonost prema svom prijatelju, odnosno prijateljici. Rezultati su bili i više nego zanimljivi.

Naime, muškarci su, bilo da su sami ili već imaju partnera, odgovorili kako su ih privlače njihove prijateljice i kako žele nešto više sa njima. Isto tako, većina njih pretpostavlja da su njihove prijateljice više zainteresovane za njih nego što su one zapravo bile. Same i zauzete žene pokazale su istu privlačnost prema svojim prijateljima, ali  zauzete žene žele da se između njih i prijatelja nešto dogodi samo ako im veza propadne.

Isto tako, manje su im bili privlačni muškarci koji su zauzeti. Zaključak da muškarci i žene imaju radikalno različito razumevanje termina "samo prijatelji" i ova činjenica neizbežno vodi problemima u "mešanim" prijateljstvima.

Dok su žene, barem ako je suditi po ovim istraživanjima, prilično iskrene kada prijateljstvo s muškim prijateljem etiketiraju isključivo platonskim, muškarci teško mogu tek tako "isključiti" želju da to preraste u romansu.

(Glas javnosti/Medik)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR