Glas Javnosti

Родитељи немоћни пред вршњачким насиљем, држава такође

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 17.09.2018.

Већина ђака ОШ „Светозар Марковић“ у Краљеву није дошла на наставу. Проблематични ученик враћен у школу из које је својевремено премештен.

Прибојавајући се од вршњачког насиља једног ученика седмог разреда и захтевајући гаранцију надлежних институција да су њихова деца безбедна док бораве школи, родитељи ђака седмог разреда Основне школе „Светозар Марковић“ у Краљеву већ неколико дана за редом не дозвољавају својој деци да похађају наставу.

 
У овом бојкоту њима су се у понедељак, у знак солидарности, придружили и родитељи ученика осталих разреда, па је од укупно 960 ђака, у школу дошло само стотинак ученика.

Према речима родитеља, у питању је ученик који је до почетка четвртог разреда похађао ову осмолетку, али је потом због вршњачког насиља премештен у суседну ОШ „Четврти краљевачки батаљон“. Упркос томе што му је у тој школи чак одређен и лични пратилац, како кажу, мере за корекцију његовог понашања нису дале резултата, он је наставио „по старом“, па су се прошле године и ту родитељи побунили захтевајући да буде премештен.

- На почетку ове школске године враћен је у стару школу, међу вршњаке које је до четвртог разреда буквално малтретирао. Нисмо сигурни за безбедност своје деце и док нам надлежни не буду гарантовали њихову безбедност, неће ићи на наставу – поручују са свог скупа у школском дворишту незадовољни родитељи.

Они додају и да неће дозволити да њивова деца буду таоци једног ученика, као и да ће их, уколико школа не може да реши овај проблем, исписати из ове установе.

- Мој син је својевремено био жртва овог насилника. Да ли треба опет да страхујем да ће га на одмору испребијати? А, сви занају да је готово сваки дан малтертирао по једно дете и онда се он решењем Републичке просвете инспекције враћа у стару школу, међу своје старе жртве – резигнирано каже мајка једног ученика.

Директорка ОШ „Светозар Марковић“ Славица Павловић наглашава да су о овом случају упознате све надлежне институције.

- У Центру за социјални рад заказан је хитан састанак свих институција и установа како би смо заједничким снагама решили ову ситуацију – каже директорка Павловић. – Ради се о комплексном проблему и надам се да ћемо после састанка сви имати јаснику слику и да ћемо пронаћи најбоље решење.

ГОРДИЈЕВ ЧВОР

- Министарство просвете је упознато о свему и имали смо састанке са њиховим представницима. Здравственој инспекцији је наложено да сачини извештај о детету, како би донели одлуку да ли је он за редовно школовање или не. До данас, међутим, нисмо добили одговор. Центар за социјални рад и даље тврди да дечак има право да редовно похађа наставу – каже Бојана Маринковић, начелница Школске управе Рашког округа. - Све док нам надлежне установе не доставе потврду да ученик не може да иде на редовну наставу, ми не можемо да га искључимо из система. Разумем родитеље, и ми гледамо како да помогнемо и једној и другој страни.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 17.09.2018.

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR