Glas Javnosti

Rasulo u beogradskoj osnovnoj školi! DECU u boravku ČUVAJU TETKICE I DOMARI a za Krizni štab sve je pod kontrolom!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dok nas članovi Kriznog štaba i članovi Vlade ubeđuju da nije vreme da se zatvore škole, jer je broj zaraženih đaka i nastavnika minimalan, sa terena stižu sasvim drugačije vesti.

Od početka školske godine iz Ministarstva prosvete stizala su saopštenja u kojima se obaveštavaju roditelji da su sve škole u Srbiji spremne za početak godine u kontrolisanim uslovima, da su svi obezbedili dezinfekciona sredstva, rasporedili đake u grupe tako da održavaju zahtevanu fizičku distancu.

Takođe, pominje se da i kada se pojavi po neki slučaj obolelog od kovida, bilo učenik ili nastavnik, da nije potrebno da celokupno odeljenje ide u izolaciju.

Našoj redakciji javili su se roditelji čije dete pohađa OŠ "Josif Pančić" na Banovom brdu, rekavši da su obavešteni da je rad u školi postao veoma otežan jer je puno nastavnika odsutno, neko jer je zaražen, a neko jer mora u izolaciju zbog slučaja zaražavanja u porodici.

- Kada smo upisivali dete u boravak prvo nam je rečeno da moramo da donesemo pisanu potvrdu da svoje radne obaveze moramo da obavljamo van  kuće, odnosno da moramo da odlazimo od kuće, i da jedino tako možemo da ostvarimo pravo na boravak. To je momentalno prepolovilo broj dece koji će ostajati u boravku jer veliki broj roditelja radi onlajn, odnosno od kuće. Sada im je i ta brojka dece postala problem pa smo obavešteni da ako je moguće da decu ne ostavljamo narednih mesec dana u boravku jer im je kadar desetkovan, i da uskaču tetkice i domari da čuvaju decu u boravku - kaže ova mama čije je ime poznato redakciji Glasa javnosti.

"Zbog redukovanog broja zaposlenih u školi zamoliću vas da svi kojima boravak nije baš baš neophodan, u narednih (oko) mesec dana, decu povuku iz istog. Teško se organizujemo i u boravak od danas ulaze tetkice i domari, tako da obratite pažnju i na domaće zadatke, koji verovatno neće biti redovno rađeni, već će biti organizovano samo čuvanje dece. Ukoliko neko od vas ima mogućnost da dete povuče iz boravka na određeni period, molim vas da me o tome obavestite, kako bih prijavila brojno stanje zbog buduće organizacije. Hvala!", piše u obaveštenju koje su roditelji dobili putem mejla.

Prema njenim rečima od samog početka sve je komplikovano jer kontakt sa upravom škole bukvalno ne postoji, izuzev mejlova koji dobijaju od ičiteljica i po neka poruka od direktora, kao što je podsetnik da se plati obezbeđenje škole i neosnovano uveravanje da je sve u redu.

- U Srbiji se izgleda rad od kuće podrazumeva da smo na godišnjem odmoru, pa zar je nama roditeljima u interesu da šaljemo decu u školu da bismo uživali ili jer nam je neophodno zbog obavljanja posla, pa makr i od kuće - pita se ova mama i dodaje da joj  nikako ne prija da informaciju o stanju deteta dobija mejlom.

Ona kaže da, prema rečima roditelja iz starijih odeljenja, takođe postoji problem u komunikaciji sa školskom upravom, da su sva vrata zatvorena.

- Zar nije mogao da se održi roditeljski sastanak makar u dvorištu škole. Nisam čula ni za jednu školu u gradu da ne postoji bar osnovna komunikacija između učiteljica i roditelja, a u u ovoj školi zabranjen je ulazak roditelja čak i u školsko dvorište, kao i da prvake puštaju da sami dođu do svojih učionica. Za veliki broj škola sam čula da su održani roditeljski sastanci, uz poštovanje čuvenih epidemijskih mera - kaže ova mama.

Ona kaže da, prema rečima roditelja iz starijih odeljenja, takođe postoji problem u komunikaciji sa školskom upravom, da su sva vrata zatvorena.

 

Za ministra i premijerku škola najbezbednije mesto

 Ministar prosvete Branko Ružić pre samo dva dana je naglasio da škole trenutno nisu ozbiljnije mesto transmisije virusa, pa, dokle god je moguće da se održi redovna nastava i obezbedimo neometan rad, tako će se i činiti.

- Zasad nećemo zatvarati škole, rekao je ministar prosvete Branko Ružić i dodao da broj obolelih od kovida u Srbiji unosi nemir svima - rekao je ministar.

Na pitanje šta će biti sa zimskim raspustom, Ružić je rekao da je odgovorna odluka na Kriznom štabu i da će svakako biti doneta u najboljem interesu za sve.

 

Brnabić ne vidi razlog za onlajn nastavu

 Premijerka Srbija Ana Brnabić izjavila je da očekuje da će danas biti “novi crni rekord”, odnosno više od 5.000 novozaraženih korona virusom.

Ona je u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu rekla da su podaci jutros u 8 sati bili lošiji u odnosu na jučerašnji dan u isto vreme.

Brnabić je dodala da u ovom trenutku nema razloga da se nastava u školama odvija onlajn, navodeći da će sa Kriznim štabom razgovarati o daljim koracima, s obzirom na to da građane najviše brine hoće li raditi vrtići i škole.

Kaže da su škole i vrtići za sada najbezbednija mesta, ali da će zamoliti članove Kriznog štaba da daju preporuke u bilo kom trenutku kada misle da su one potrebne, bilo da se radi o produžetku raspusta ili prelaska na onlajn nastavu, za koju, kaže, u ovom trenutku ne vidi razlog.

Tokom jučerašnjeg dana Opština Vrbas je donela odluku da sve škole na njenoj teritoriji pređu na nastavu od kuće.

(Glas javnosti)

 
 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR