Glas Javnosti

PRVI DAN PROLEĆA ZVANIČNO POČINJE: Evo kada ćemo moći da očekujemo LEPO VREME i kada se pomeraju kazaljke na satu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svake godine, 20. marta, zvanično počinje omiljeno godišnje doba - proleće. Iako ove godine vremenska prognoza sve više liči na zimsku, uskoro nam se "smeše" sunčani prlećni dani.

Proleće na severnoj Zemljinoj polulopti počinje danas, 20. marta u 10 časova i 37 minuta. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. I sledećih pet godina proleće će nam dolaziti 20. marta, a ove godine traje do 21. juna.

- Još od 2011. godine proleće počinje 20. marta, dok su se do tada smenjivali 20. i 21. mart. Tako će biti sve do 2048. godine kada će se početak proleća smenjivati između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine, proleće će se ponovo vratiti na 20. i 21. mart - rekao je Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Kazaljke unapred

Što se tiče letnjeg računanja vremena, pored svih ranijih najava, situacija je sledeća - u noći između subote i nedelje, 28. marta, počinje letnje računanje vremena pomeranjem za jedan čas unapred - sa 2 na 3. Evropska komisija, koja treba da odluči da li će se zadržati ili ukinuti pomeranje časovnka, odložila je odluku za godinu dana.

Svi živi organizmi na našoj planeti imaju određeni biološki časovnik, baš zbog tog ciklusa godišnjih doba, koji je vezan za svetlost, odnosno Sunce i naš položaj u odnosu na njega.

- Od toga koliko je dug dan zavisi kako će se biljke ponašati. Ako dužina dana prelazi određenu količinu vremena dovoljnu za cvetanje, biljke će cvetati posle te dužine i to su biljke dugog dana. Sa druge strane, postoje i biljke kratkog dana - kaže profesor Biološkog fakulteta Peđa Janaćković.

Vremenska prognoza nije u skladu s godišnjim dobom

Sa prvim danima proleća stižu nam i pahulje, a prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda za vikend se očekuje sneg u celoj zemlji, izuzev severnih krajeva gde će biti suvo.

U subotu se u popodnevnim časovima očekuje širenje naoblačenja sa juga i jugozapada zemlje na ostale krajeve koje će usloviti kišu, a u brdsko-planinskim predelima i sneg. Prelazak kiše u sneg i nižim predelima očekuje se u toku noći između subote i nedelje.

Najviše padavina najavljeno je da se očekuje u nedelju i ponedeljak, kad će snežni pokrivač na planinama dostići i 20-30 centimetara, uz mogućnost da lokalno dostigne i više. U nižim predelima smenjivaće se kiša i sneg, gde se u mestima sa vlažnim snegom može očekivati i njegovo zadržavanja i dostizanje do 20 centimetara, naročito na jugu zemlje.

Suvo će biti samo u Vojvodini u kojoj se povremeno očekuju i sunčani intervali.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR