Glas Javnosti

Просветари незадовољни предложеним решењем за одређивање платних разреда и група

Društvo
Autor: Глас јавности / Н1 / од 31.08.2018.

Четири репрезентативна синдиката просвете одржали су протест "Правда испред пара", незадовољни законским решењима за распоређивање у платне групе и разреде и најавили четири штрајка скраћењем часова у септембру, извештава Н1.

Просветари су се најпре окупили испред Министарства просвете, а након тога су Немањином улицом кренули у протестну шетњу до Владе Србије и Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Просветари кажу да су незадовољни предложеним решењем за одређивање платних разреда и група.

"Тражимо од Владе Србије да сви просветни радници са седмим степеном образовања буду пребачени у девету платну групу, јер је то за нас веома важно", изјавио је председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић.

Просветари кажу да ће на тај начин обезбедити себи више плате.

Тврде да уколико остану у осмој групи, вишу плату ће моћи да обезбеде тек у периоду од 20 година, што сматрају да је неправедно у односу на остала занимања која су са истим степеном пребачена у девету групу.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић је рекла да "пети пут за две године стоји пред зградом Владе" и да је незадовољство због платних разреда и група само "врх леденог брега".

"Каква је то Влада која може да се одрекне образовања и будућности? Држави одговара да је трећина становништва функционално неписмена, тако се лакше влада и тако се осигурава да људи раде за 16-17 хиљада у систему дуалног образовања", закључила је Јанковић.

Председник Удружених гранских синдиката Независност Зоран Стојиљковић је навео да сви грански синдикати подржавају просветаре у "борби за достојанство рада" и исказао подршку и другим запосленим у јавном сектору, са којима се "морају ујединити" у напорима за пристојнији живот.

Просветари, протест, просветни радници, протеxст просветари Извор: Н1

"Једно питање постављам и директорима школа, који су све до сада били први медју једнакима - да ли ће, ако по новом закону добију повишицу од 50 одсто, наставити да буду једнаки и солидарни са својим колегама, или ће постати продужена рука сваке власти", рекао је Стојиљковић.

Он је навео и да ће у понедељак, 3. септембра, преговарати са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Министарством финансија о цени рада.

Просветари траже од надлежних да прихвате њихове захтеве који им, како кажу, законски припадају јер су оштећени у поређењу са другим занимањима.

Данашњи протест увод је у серију штрајкова који се очекују у септембру, па ће тако часови бити скраћени по 15 минута дана 3, 11, 19 и 27. септембра.

Такође су истакли да их од надлежних нико није позвао на разговоре и поручили су министру да су просветни радници у Србији итекако угрожени.

Учитељи и наставници са којима је разговарала репортерка Н1 кажу да им је угрожен материјални положај, да имају лоше услове рада у школи и да се држава не бави решавањем њихових проблема на које указују последњих неколико година.

Глас јавности / Н1 / од 31.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR