Glas Javnosti

Privremena bolnica u Novom Pazaru uskoro prima prve pacijente

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Medicinska škola u Novom Pazaru preuređena je za manje od 24 sata u privremenu bolnicu za pacijente sa lakšim simptomima zaraze korona virusom, a potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da će za dan, dva primiti prve pacijente.

Ljajić je novinarima rekao da mnoga odeljenja Zdravstvenog centra u Novom Pazaru ne izgledaju bolje nego sada Medicinska škola, za koju kaže da ima deset ulaza što će omogućiti da se ne ukrštaju pacijenti, lekari i oni koji donose i spremaju hranu, te da će biti zadovoljeni standardi.

Naveo je da su mnogi u Novom Pazaru koji su imali simptome zaraze korona virusom izbegavali da dođu na pregled i da se testiraju iz straha da ne bi bili upućeni 300 kilometara od Novog Pazara, u privremenu bolnicu u Beogradu.

Medicinska škola je blizu Zdravstvenog centra i bolnice, a Ljajić kaže da su učionice preuređene tako da mogu da prime sedam, osam pacijenata što je, dodaje, daleko funkcionalnije i prikladnije nego da su u sportskoj sali gde je na jednom mestu 300 kreveta.

“Daj Bože da niko ne dođe, ali moramo da omogućimo onima koji su pozitivni da dođu ovde”, rekao je Ljajić i pozvao sve građane Novog Pazara koji imaju bilo kakve simptome da dođu na pregled i da se testiraju.

Ljajić je rekao da je vanredna situacija, da se odluke donose u hodu i da nije realno da neko očekuje da sve besprekorno funkcioniše.

“Mi samo apelujemo na sve da sve razlike ostavimo po strani. Ovde ima mesta za svakog ko želi da pomogne. Mi smo do juče bili žestoko napadani zašto nema ove bolnice, a sad ne vidim nikog baš da dođe i kaže ''ja pružam svoje bilo kakve usluge''”, rekao je Ljajić.

Poručio je da ni na koji način ne želi da politizuje, niti da pravi bilo koju vrstu političke ili neke druge kampanje.

Doktor Husein Bušat rekao je novinarima da je situacija u Novom Pazaru i dalje složena i da je i dalje puno infektivno odeljenje.

Kako je rekao, epidemiološka situacija se ozbiljno komplikuje, bolnički kapaciteti se vrlo brzo pune i zato je važno organizovanje privremene bolnice za pacijente sa lakšim simptomima.

“Nije moguće da se bilo koji pacijent pozitivan na Covid 19 nalazi u kućnim uslovima, jer je zarazan za članove porodice i sve koji si bili u kontaktu sa njim”, rekao je Bušat.

Posebno zabrinjava, kaže, što su od juče u Novom Pazaru još dva izvora zaraze, budući da je ranije bio jedan pacijent kao izvor zaraze sa svim kontaktima.

Bušat kaže da su deca podložna zarazi kao i odrasli, a da su u dogovoru sa kolegama iz Beograda troje dece i dve majke upućeni za Beograd u KBC “Dragiša Mišović”.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR