Glas Javnosti

Прекршајни суд осудио Александра Вулина на новчану казну од 10.000 динара због ускраћивања информација од јавног значаја

Društvo
Autor: Глас јавности / Црта / од 26.09.2018.

Пресудом Прекршајног суда у Београду министар одбране Александар Вулин осуђен је као одговорно лице у Министарству одбране – Војнобезбедносној агенцији (ВБА), које Црти није одговорило на захтеве упућене по Закону о приступу информацијама од јавног значаја.

Како ЦРТА наводи у саопштењу, Вулин је осуђен на новчану казну у износу од 10.000 динара и обавезан је да на име трошкова прекршајног поступка плати износ од 1.000 динара.

“Ова пресуда је важна јер шаље поруку да се не може на основу самовоље одлучивати да ли јавност има право да зна како поступају државни органи. Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја гарантује грађанима да имају право на увид у рад државних органа и прописује које су информације од јавног значаја” изјавио је Раша Недељков, програмски директор Црте који је и био тражилац информације.

Пресуда је стигла у тренутку када је Црта почела са обележавњем прве Недеље права јавности да зна у оквиру кампање “Србија до информација” покренуте као реакцију на Нацрт измена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја који указује на намеру државе да јавности отежа увид у рад јавних институција.

„Информације које је Црта тражила односе се на инцидент који се догодио на углу улица Бирчанинове и Светозара Марковића током одржавања Параде поноса у Београду 2014. године, а у који је осим Андреја Вучића и Предрага Малог била укључена и Војна полиција. Министарство одбране – ВБА није у року предвиђеним Законом доставило тражене информације нити је донело решење којим је захтев одбијен“, наводи се у саопштењу.

ЦРТА је захтевала приступ копијама докумената које се односе на инцидент, као и информацијама о укупном броју предмета, изузимајући она која би могла да угрозе личне податке, а у којима се налазе задржани подаци за 2014. и 2015. годину које је Војнобезбедносна агенција захтевала од других надлежних органа. Разлози за одбијање поступања по захтевима односе се на поверљивост тражених информација, али је Прекршајни суд оценио да тражене информације нису означене степеном тајности „поверљиво“ како је то ВБА навела.

Глас јавности / Црта / од 26.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR