Glas Javnosti

ПРЕДСЕДНИЧЕ, СЕДИ - ЈЕДАН! Професорка Србијанка Турајлић "оборила Вучића" на првом питању; "Зашто председник мисли да пре њега Срби нису ценили себе?"

Društvo
Autor: Глас јавности / Данас.рс / од 23.10.2018.

Порука председника Вучића, да је СНС народу успео да врати самопоштовање, те да су Срби почели да цене себе, још једна је у низу бесмислених изјава, за коју су његови маркетиншки саветници мислили да ће добро да звучи.

У овоме су сагласни у оцени саговорници листа Данас, који коментаришу изјаву шефа државе и лидера владајуће партије, дату једном београдском листу поводом десетогодишњице од оснивања Српске напредне странке.

Социолог Ђокица Јовановић сматра да је поменута изјава председника Вучића „потрошени национал – романтизам из 19. века“, која у суштини не значи ништа. Он подсећа да у овој земљи не живе само Срби па, с тим у вези, Јовановић указује да уколико то наводно „самопоуздање“ на важи за све грађане који у Србији живе, то заправо значи да оно и не постоји.

"То су обичне политичке флоскуле, које чак немају упориште ни у некаквој идеологији. Зар људи масовно беже из ове земље због великог самопоуздања које осећају? Наши грађани се више уздају у друге земље него у ону у којој су рођени. Тужно", закључује Јовановић.

Србијанка Турајлић, професорка Београдског универзитета у пензији, поставља питање због чега председник Вучић мисли да Срби раније нису ценили себе и додаје да јој је „враћање самопоштовања“ страно као појам, те да не зна на шта се тачно односи.

"Не бих његовој изјави придавала никакву важност", каже Турајлић.

Политички аналитичар Бојан Клачар објашњава да се ради о двема порукама које су превасходно намењене бирачима СНС-а, те да су посреди општа места која се изговарају приликом пригодних свечаности, попут обележавања десетогодишњице странке.

"Већина бирача СНС очекује да од руководства чује поруке које се односе на понос и улогу коју партија има у очувању националног достојанства", указује Клачар и оцењује да се изјаве председника Вучића могу тумачити једини као позитивне поруке упућена јавности услед слављеничке атмосфере.

Српска напредна странка обележила је у недељу десетогодишњицу од оснивања у спортској хали у Краљеву. Том приликом се лидер СНС Александар Вучић захвалио „милионима људи који су имали храброст да подрже тежак, трновит и храбар пут Србије у будућност“. Он је истакао да је СНС променио Србију, извео је из депресије и одвео до опоравка, те да ће следеће године бити одржана ванредна скупштина странке на којој ће бити изабрано ново руководство.

 

Фајтер / Данас.рс / од 23.10.2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR