Glas Javnosti

PRE NEGO ŠTO BILO ŠTA KAŽETE, PROSEJTE KROZ TRI SITA! Mudra pouka duhovnog učitelja svom sinu koja važi za sve

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kad su u pitanju međuljudski odnosi, ispostavlja se da je laganje, ili makar one sitne, bezazlene laži, možda vezivno tkivo koje sačinjava jedno društvo. Ljudi često i olako skliznu u sferu laži, čak i nesvesno, dodajući svakoj priči nešto od svog ližnog doživljaja.

Jedan čovek je došao kod svog duhovnog učitelja, Svetog Nektarija Eginskog i počeo svoju priču:

- Je l' znaš šta je danas o tebi rekao tvoj drug?

Učitelj ga zasutavi i reče: Sačekaj malo, prvo prosej to što hoćeš da kažeš, kroz tri sita.

- Tri sita?

- Pre nego što bilo šta kažeš, moraš to tri puta prosejati. Prvo prosej kroz sito istine. Da li si siguran da je istina to što hoćeš da mi kažeš?

- Pa ne... ja sam to samo čuo...

- Vrlo dobro. Znači ti ne znaš da li je to istina ili ne. Sada ćemo da prosejemo kroz drugo sito- sito dobrote. Ti želiš da kažeš nešto dobro o mom drugu?

- Ne, naprotiv...

- Znači - produži učitelj - ti hoćeš nešto loše da kažeš o njemu, a pritom nisi siguran da je to istina. Ajde da probamo i treće sito - sito koristi. Da li je neophodno da ja čujem to što ti želiš da mi saopštiš?

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ☦☦☦Србче ?????? (@srbskodevojce)

- Ne... uopšte nije neophodno.

Tako znači - zaključi učitelj - u tome što hoćeš da mi kažeš nema ni istine, ni dobrote, ni potrebe. Pa zašto onda to govoriti?

Ove mudre reči iz poučnog razgovora učenika sa svojim duhovnim ocem mogle bi svako od nas da primeni u svakodnevnom životu.

Sveti Nektarije je grčki svetitelj koji je živeo krajem 19, i početkom 20. veka. On je u svom životu bio proganjan od strane crkvenih vlasti , ali nikada nije izgubio smirenje koje je stekao molitvom.

Tako da ne čude ove reči koje je uputio svom duhovnom đaku.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR