Glas Javnosti

PRAZNIK ZA SVE ONI KOJI SE NADAJU POTOMSTVU! Slavimo roditelje Svetog Jovana Krstitelja i njegovo začeće

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana Krstitelja, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su celog života želeli i Boga molili da im podari jedno dete.

Predanje kaže da su roditelji svetog Jovana bili Zaharije i Jelisaveta. Oni su bili u poodmaklim godinama, a najveća želja bila im je da dobiju dete. To se, ipak, nije dešavalo.

Međutim, nisu odustajali od svojih molitvi Bogu i, kada su već bili jako stari, dogodilo se čudo! Jelisaveta je ostala trudna.

Prema predanju, kada je Jelisaveta ostala trudna, Zaharije je zanemeo.

Kada se rodio Preteča, od njegovog oca Zaharija je zatraženo da na pločici napiše ime deteta i kada je on napisao sinovljevo ime. Zaharije je na pločici napisao ime deteta a čim je to uradio, progovorio je.

Još tada bilo je jasno da Bog ima velike planove za Jovana. Kao mlad, živeo je pustinjski i kritikovao moralno posrnuće sveta u kojem je živeo. Kasnije je počeo da krštava ljude u reci Jordan sa porukom da za njim "ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ⚜️IKONOGRAFSKI ATELJE MINIĊ⚜️ (@ikone.minic)

Upravo to je razlog što se pored imena svetog Jovana nalazi i reč Preteča jer prethodi Isusu, a Kristitelj je jer je u reci Jordan krstio i Isusa Hrista.

Svetog Jovana nastradao je odlukom judejskog cara Iroda da mu odseku glavu, a taj praznik obeležava se kao Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja i praznuje se 11. septembra.

Međutim praznik koji danas obeležavamo, Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, u Srbiji se proslavlja kao krsna slava, ali i kao praznik svih onih parova koji žele, decu a ne mogu da ih imaju.

Narod veruje da svi oni čija je želja za decom duboka kao i vera u Boga, ukoliko se na današnji dan mole za to, biće im ispunjeno.

Takođe, porodice sa decom danas bi trebalo da budu na okupu i da slave bogatstvo koje imaju, u vidu dece.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR