Glas Javnosti

POSLE PET GODINA ROMI ISELJENI IZ BELVILA DOBIJAJU 2600 EVRA SA KAMATOM: Sud odbio navode o indiretnoj diskriminaciji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dvoje prinudno iseljenjih Roma iz neformalnog naselja Belvil u Beogradu, dobilo je, posle pet godina borbe, naknadu štete od 2.600 evra sa kamatom, presudio je Apelacioni sud u Beogradu.

Prinudno iseljeni Romi su smešteni u napušteno skladište u Nišu, a uprkos dosuđenoj naknadi štete, sud je odbio navode da u Srbiji prinudna iseljenja disproporcionalno pogađaju Rome, i da iz tog razloga predstavljaju indirektnu diskriminaciju, saopštio je Evropski centar za prava Roma (ERRC).

Pravnica ERRC-a koja je radila na slučaju Andrea Čolak rekla je da dosuđena naknada štete može delimično da kompenzuje povredu prava koju su tužioci pretrpeli.
- Domaći sudovi nastavljaju da ignorišu širi kontekst i poražavajuće okolnosti u kojima mnogi Romi u Srbiji danas žive - tvrdi Čolak.

Podseća se da su tužioci, njihove porodice i oko 1.000 Roma 26. aprila 2012. godine prinudno iseljeni iz neformalnog naselja "Belvil" u Beogradu, a veliki broj njih koji su bili interno raseljeni sa Kosova, preseljeni su u metalne kontejnere na periferiji grada.

Porodice koje je zastupao ERRC su imale prijavljeno prebivalište u Nišu, pa su ih vlasti poslale da tamo žive u napuštenom skladištu bez vode i struje.

U aprilu 2015. godine, tužioci su uz podršku ERRC-a podneli tužbu protiv države, i gradskih vlasti Beograda i Niša zbog povrede prava na dom i diskriminacije, a skorašnja odluka Apelacionog suda u Beogradu delimično je preinačila prvostepenu presudu parničnog suda.

U presudi je navedeno da je tužiocima povređeno pravo na stanovanje i zabrana diskriminacije (po osnovu mesta prebivališta) jer su tužioci stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na druge iseljene Rome kojima je bilo dozvoljeno da ostanu u Beogradu i ostvare pravo na različite oblike podrške.

Sud se u obrazloženju presude pozvao na međunarodno pravo sadržano u praksi Evropskog suda za ljudska prava i Međunarodnom paktu o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima kao osnovu za obeštećenje tužilaca.

(Izvor: Beta)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR