Glas Javnosti

LESKOVAC ŠALJE NEVAKCINISANE LEKARE U ADMINISTRACIJU: Tako je najbezbednije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svi radnici Opšte bolnice Leskovac, koji su odbili vakcinaciju protiv koronavirusa, biće prebačeni na administrativne poslove, ali im plate neće biti smanjene.

Ova odluka neće uticati na kvalitet lečenja jer imaju dovoljno radnika, a da im je prioritetan cilj da zaštite pacijente, potvrdio je za Rešetku direktor Nebojša Dimitrijević.

On je, posle jučerašnjeg kolegijuma, dao priliku nevakcinisanom osoblju da razmisli još nedelju dana o tome da li želi da se vakciniše ili ne. 

- Njihov kontakt sa pacijentima može ugroziti pacijente i zbog toga smatram da je da je bezbednije da budu na radnim mestima na kojima nemaju toliko ili nemaju uopšte kontakt sa pacijentima - ističe Dimitrijević.

Prema njegovim procenama, do sada je u leskovačkoj bolnici vakcinisano oko 80 odsto zdravstvenih radnika.

Od pre par dana su  zabranjene i posete u Opštoj bolnici Leskovac koja se polako vraća u kovid sistem.

Prvi se na sličnu odluku i preraspodelu posla pre desetak dana odlučio direktor Univerzitetskog centra Niš Zoran Perišić. 

Pre dve nedelje i direktorka kovid bonice u Batajnici Tatjana Adžić-Vukičević rekla je da će svi medicinski radnici i pomoćno osoblje u bolnicama koji odbijaju vakcinaciju biti prebačeni na administrativne poslove i primati duplo manju platu. 

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ocenio je tada za Novu ekonomiju da se takve mere neće sprovoditi, pre svega zbog manjka zadravstvenih radnika u našoj zemlji.

Prema Panićevim rečima, kada bi se najavljene mere zaista desile, nevakcinisani medicinari bi se bavili administrativnim poslovima, otvaranjem istorije bolesti, prijema pacijenata, pisanja terapije, pisanja otpusta. Kako podseća, te poslove u Srbiji nažalost i dalje radi zdravstveno osoblje, a ne administrativni radnici, kako je to u zemljama Zapadne Evrope.

- Ta priča sa jedne strane stoji, mogu to da urade. Sa druge strane ne stoji zato što direktori to neće uraditi, nego bi to moralo da bude odluka ministarstva. Ministarstvo to neće da pravi zato što, da hoće, uvelo bi obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i sve bi bilo rešeno - dodaje Panić.

Panić je podsetio da je među zdravstvenim radnicima veliki broj onih koji ne veruju ni u vakcine, ni u samu bolest. Ipak, kako ocenjuje, glavna prepreka merama je nedostatak zdravstvenih radnika.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR