Glas Javnosti

POČELA POJAČANA KONTROLA U SAOBRAĆAJU : Trajaće do 23.aprila

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pojačana kontrola saobraćaja počinje danas i trajaće do 23. aprila, a kako je rekao major policije Vladimir Vid obaviće se iz dva dela - jedan tokom vaskršnjih praznika, a drugi naredne nedelje u okviru evropske akcije Roadpola koja se vrši u 30 zemalja Evrope.

- Jedna akcija je povodom vaskršnjih praznika, koja se sprovodi tokom naredna četiri dana i sprovodi je naša saobraćajna policija, dok će tokom sledeće nedelje biti sprovedena jedna međunarodna akcija usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja i nju organizuje Roadpol mreža saobraćajne policije Evrope čiji smo član - rekao je Vid.

Statistika, nažalost, pokazuje da su praznici vreme kada se događa veći broj saobraćajnih nezgoda, dodaje Vid.
- Prošle godine tokom vaskršnjih praznika pognulo je šest lica, prošle godine za vreme 1. i 2. maja tri lica, pre dve godine čak devet. Tako da je to razlog za ovu akciju i biće usmerena na otkrivanje onih prekršaja koji najviše utiču na bezbednost saobraćaja - rekao je Vid.

Vid je rekao da je reč o kontroli radi otkrivanja prekršaja kao što su upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prebrza vožnja, zatim nekorišćenje bezbednosnog pojasa i sedišta za decu, ali i drugi prekršaji kao što je korišćenje mobilnih telefona, nepropisno preticanje.


- Kada je u pitanju ova evropska akcija ona će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja i mi ćemo za vreme te akcije angažovati sve raspoložive policijske službenike, koristiti sve radarske uređaje i na putevima će biti "presretači". Koristićemo i sisteme za automatsko detektovanje brzine kretanja, a hteo bih da podsetim da se već duže vreme na autoputevima meri prosečna brzina, ne samo između naplatnih rampi, već i između portala koji su na svega nekoliko kilometara razdaljine - rekao je Vid.

Ova akcija se svakako odnosi i na vozače motora, mopeda i skutera, a Vid dodaje da su u martu ove godine tokom samo nekoliko dana lepog vremena život izgubili tri vozača motocikala i dva vozača mopeda.

- Dobro je da, za razliku od prethodnih godina, većina vozača koristi zaštitnu opremu, retko ko nema kacigu, ali je brzina kretanja i dalje problem, kao i provlačenje između kolone vozila u gužvama - objasnio je Vid.

Dodao je da su predstojeće đačke ekskurzije bitan deo angažovanja saobraćajne policije.

- Hteo bih da istaknem da je obaveza organizatora da najmanje 48 ranije obavesti da će se ta ekskurzija sprovesti i siguran sam da je svima nama najbitnije da se one održe bezbedno - rekao je Vid.
Naveo je da je bilo teških kršenja odredbi i da je bilo slučajeva da je vozač pod dejstvom alkohola ili nije imao dovoljan period odmora pre otpočinjanja prevoza.

Glas javnosti/Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR