Glas Javnosti

PLAVE KOVERTE ODLAZE U ZABORAV: Sudski pozivi će stizati elektronski

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpsko pravosuđe uvodi još jednu promenu koja svakako neće odgovarati svima, a to je da više nema prostora za izbegavanje sudskih poziva jer će ubuduće stizati na mejl.

U Udruženju sudija i tužilaca najavljuju da će tražiti da se dopisi advokatima mogu slati elektronski, jer bi se na taj način povećala efikasnost rada sudova i tužilaštava. Jelena Gajić iz Udruženja sudija i tužilaca kaže da je njihov stav da svi učesnici u postupku u eri kompjutera moraju da koriste svoje imejl adrese.

- Ovde bi promena bila izvedena u smislu što sud ne bi imao obavezu da zahteva povratnu informaciju već bi svaki učesnik u postupku imao obavezu da proverava svoje imejl adrese - navodi ona.

U sudskom poslovniku već postoji propisano da se može dostaviti podnesak sudu putem elektronske pošte.

U Advokatskoj komori Beograda kažu da je realnost drugačija, potvrđuje Jugoslav Tintor iz tog tela.

- Realnost je da danas imate određeni broj sudova i u Beogradu a kamoli u unutrašnjosti koji uopšte nemaju rešeno programski da i kada pošaljete podnesak, sam mail automatski potvrdi prijem tog podneska. Ako to nemate, džaba vam elektronska pošta - napominje on.

Sukob mišljenja advokata i sudija

U Udruženju sudija i tužilaca smatraju da komunikaciju elektronskom poštom treba postepeno uvesti.

- Mi za sada mislimo da bi to bilo adekvatno za sada samo za punomoćnike iz reda advokata - - navodi Gajić.

Advokati, međutim, smatraju baš suprotno, da se stvari ne smeju rešavati parcijalno.

- Mi nismo protiv modernizacije postupka, ne može to da bude isključivi način dostave, ne može neko pritiskom na enter da smatra da je sve uredno dostavio, ukoliko nema načina da se utvrdi da li je ta pošiljka, pa makar i putem el pošte zaista i primljena - kaže Tintor.

Tintor kaže da Advokatska komora već dve godine traži da se suđenja elektronski snimaju, jer bi se na taj način suđenja bila kvalitetnija i efikasnija.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR