Glas Javnosti

PISMO ČASLAVA OCIĆA KOSTI ČAVOŠKOM zbog podrške VLADIMIRU KOSTIĆU: Kad njegov IDOL padne, kome će se on KLANJATI?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Akademik Časlav Ocić, uputio je pismo akademiku Kosti Čavoškom rezigniran njegovom podrškom predsedniku SANU Vladimiru Kostiću, a sve povodom Kostićevog poznatog stava o Kosovu i Metohiji, kojem su se usprotivili brojni članovi SANU i vodeći srpski intelektualci u zemlji i inostranstvu.

Reči Časlava Ocića prenosimo u celosti:

Ovih dana me držao neki čudan predosećaj da će me ujutro kada se probudim u računaru zateći Ostavka akademika Koste Čavoškog na mesto „sekretara“ Odeljenja društvenih nauka.

Kad ono, gle, umesto Ostavke, stiže, od Koste Čavoškog sročeno, Saopštenje ODN-a u kome se izražava bezrezervna podrška Predsedniku SANU i energično brani njegov lik i delo od „hajke i harange“!

U tom Saopštenju nigde nema izjašnjavanja o (protivustavnom) stavu Predsednika SANU o (nesrpskoj) velikoalbanskoj budućnosti Kosova i Metohije. Iz čega se može zaključiti da Čavoški i tri člana ODN-a (akademik Aleksandar Đ. Kostić i dopisni članovi Alpar Lošonc i Pavle D. Petrović; dakle, „demokratska većina“) podržavaju stav Vladimira S. Kostića, predsednika SANU o „dostojanstvenom“ napuštanju Kosova i Metohije (akademik Tibor Varadi, oprezan kao i uvek, uzdržao se od izjašnjavanja i time, uz Ocića i Bastu, narušio od Predsednika toliko žuđeno – i naručeno – jedinstvo, kakvo je na primer, u prvi mah, postigao sekretar Odeljenja umetnosti; a i to jedinstvo je imalo život vilinog konjica – svojom izjavom akademici Svetomir Arsić Basara i Svetislav Božić razbili su to „jedinstvo“ u paramparčad).

Akademik Časlav Ocić

Nacrt dopisa Izvršnom odboru [Predsedništva] SANU, kako ga je članstvu krajem februara o.g. otposlao Kosta Čavoški, glasi:

„Povodom hajke koja se u delu javnosti vodi protiv akademika Vladimira Kostića, predsednika SANU, a koja je, pored ostalog, zasnovana i na netačnoj interpretaciji njegovih dveju izjava o Kosovu i Metohiji, Odeljenje društvenih nauka osuđuje takvu harangu i pruža odlučnu podršku i Izvršnom odboru i predsedniku SANU.

Iznenađeni smo zahtevom četvorice naših kolega iz Odeljenja jezika i književnosti da se Akademija izjasni o tome da li su Kosovo i Metohija Srbija ili nisu, kad o tome postoje pravno obavezujuće odredbe važećeg Ustava. Ono što je, međutim, od sudbinske važnosti za teritorijalni integritet Srbije, to su pregovori koji su u Briselu vođeni sa samozvanom državom kosmetskih Albanaca, zahvaljujući kojima na Kosovu i Metohiji nema više nijedne srpske državne institucije, a između Kosmeta i ostataka Srbije uspostavljena je prava državna granica na kojoj se pored ostalog naplaćuju i carine. To pomenute naše kolege ne pominju niti niti pak, traže izjašnjenje o tome.

Inače, na predlog akad Vladimira Kostića Odeljenje društvenih nauka organizovalo je naučni skup pod naslovom ‘Secesija sa stanovišta unutrašnjeg i međunarodnog prava i njene političke posledice‘[1], na kojem je ne samo jednoglasno osuđena secesija samozvane kosmetske države, nego je bilo i više radova u kojima je kritikovana tekuća državna politika prema toj ‘državi‘, naročito uzastopni pregovori u Briselu.“

ODN, dakle, iako u derutnom stanju („na respiratoru“) ovog puta je smoglo snage da zauzme energičan stav podrške Predsednikovoj Božićnoj izjavi. Ostaje nejasno čijem zahtevu Odeljenje udovoljava ovim saopštenjem – zahtevu Izvršnog odbora ili Predsednika lično?

Tu snagu nisu imali (ili su je vešto krili) kada smo akademik Basta i ja 19. januara tražili vanrednu sednicu na kojoj bi se o tome izjasnili članovi ODN-a.

Tog 19. januara tu su sednicu (očigledno u dogovoru s Čavoškim) bojkotovali akademici Tibor Varadi, Aleksandar Đ. Kostić i dopisni članovi Alpar Lošonc i Pavle D. Petrović). Na narednom skupu ODN-a 1. februara 2021. Čavoški je odbio da stavi naš predlog na dnevni red.

Kosta Čavoški

Kada sam pročitao dopis ODN-a Izvršnom odboru (Predsedništva) SANU ponovo sam se razočarao. Kostini dosadašnji pamfletići su uvek imali i izvesne literarne valere – neku (crno)humornu crtu čija maštovitost me razgaljivala, tako da sam ih sa zadovoljstvom čitao. Pamtio i prepričavao. Na primer, sećam se njegove čuvene analogije gde mene poistovećuje s gnusnim diktatorom Frankom, a sebe s prosvećenim demokratom kraljem Huanom Karlosom. (Pogađate, reč je o „naučnom“ objašnjenju puča u ODN-u 15. juna 2017).

Zašto je akademik Čavoški od sličnih (mehaničkih i nadrealnih) analogija ovog puta odustao?

Da li zbog toga što je njegov uzor, kralj Huan Karlos, naglo (i potajice) iz Španije pobegao u inostranstvo; Njegova Ekselencija je ,,uhvatila maglu“ i zbrisala u nepoznatom pravcu da ne bi izašla pred sud zbog optužbi za korupciju.
Ili je stepen zaboravnosti akademika Čavoškog naglo (po)skočio.

Stoga je njegov pamfletić zbrkan i smušen, suvoparan i dosadan, traljav, gotovo otaljavajući, pleonastički („hajka“ i „haranga“ u istoj rečenici) čak i krivopisan (da pomenem samo jedan primer: „akad“).

Neki zlobnik bi primetio: „Kakav sekretar – ili kakvo Odeljenje – takvo i „sekretarsko“ izjašnjenje! U svakom slučaju ono verno odslikava stanje u duboko podeljenom i urušenom Odeljenju. Ono nesumnjivo doprinosi daljem srozavanju ugleda Odeljenja, ali i cele Akademije.

Da zaključim: ovaj mučni sekretarski uradak ne mogu da smatram stavom „mog“ (normalnog, pretpučističkog) Odeljenja, kao što ne držim ni akademika Čavoškog za legitimnog i legalnog nego uzurpatorskog (pučističkog) sekretara Odeljenja.

Od svih mana njegovog sekretarskog izjašnjenja najteže mi pada odsustvo umesnih citata njegovih omiljenih autora – Tukidida i/ili Makijavelija i/ili Šekspira… Stoga mu (i čitaocima koji su već sigurno od dosade zaspali) poklanjam jedno Horacijevo uputstvo koje mi se čini prigodnim:

Predsednik SANU Vladimir Kostić

Quisquid agis prudenter agas et respice finem!

Šta god da radiš, radi mudro i misli na kraj!

Aplicirano na predmetni slučaj – Pitanje je sad: Kad njegov idol padne kome će se akademik Čavoški klanjati odnosno kome će pisati udvoričke ode? Samom sebi?

A što se tiče njegovih ćorak-fatvi na njih već odavno niko ne obraća pažnju.

Svako dobro, pre svega zdravlje

želi Vam Časlav Ocić

U Beogradu, početkom marta 2021.

(Glas javnosti/Izmedjusnaijave.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR