Glas Javnosti

PALMA PONOVO NAPADA JAGODINCE: Od besplatnog prevoza do tužbi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma traži od zaposlenih JP Standard koji su tužili i dobili pravo na odštetu zbog neisplaćenih putnih troškova, da novac “dobrovoljno” vrate ili se može desiti da im se smanje plate, ostanu bez posla ili će biti prepušteni privatnim firmama.

O čemu je, zapravo, reč?

Marković je u januaru 2019. Godine obećao besplatan prevoz svim građanima Jagodine.

“Nije im potrebna ni lična karta ni dva svedoka. Besplatno je za sve. Samo uđu u autobus i voze se do svoje stanice. Neka se pre toga dobro obuku da se ne smrznu ovih dana pošto je mnogo hladno", kazao je Marković tada i posebno nglasio da će zaposlenima na ovaj način ostati više novca u džepu, jer nikom neće biti ukinuta naknada za prevoz.

Obećanje ludom radovanje

Ovo obećanje trajalo je svega nekoliko meseci. Nakon toga prevoz ostaje besplatan, ali su radnicima u gradskoj upravi, obrazovnim ustanovama i javnim preduzećima plate, ipak, umanjene za naknadu za prevoz.

Među njima su i radnici JP Standard, čiji je osnivač grad Jagodina, a bavi se održavanjem trave, prakova, groblja…

Njih 150 presavilo je tabak i tužilo preduzeće. Za sad je stiglo 70 presuda u korist radnika i nalog da im se isplati ono što im se duguje. To iiznosi od 70 do 120 hiljada dinara po zaposlenom. Još 80 radnika čeka odluku suda, ali je pretpostavka da će i oni u ovom sporu odneti presudu.

Povucite tužbe, vratite novac

Međutim, 8. avgusta Dragan Marković Palma saziva sastanak sa rukovodiocima radnih jedinica i službi JP Standard i rukovodstvom lokalne samouprave. Na tom sastanku rečeno je da zaposleni koji su tužili JP Standard moraju da povuku svoje tužbe, dok su oni kojima su presude postale pravosnažne i koji su već naplatili svoja potraživanja u obavezi da “dobrovoljno” vrate taj novac uplatom na blagajni.

O celom slučaju javnost je obavestio lokalni odbor Demokratske stranke, a njegov predsednik Petar Jovanović u razgovoru za novine “Nova” kaže da je reč o klasičnom zastrašivanju radnika.

“Rečeno im je i da će im ukoliko to ne urade biti smanjene plate ili će neka radna mesta biti ukinuta, a da će verovatno i neke jedinice poput Zelenila dati privatnim firmama. Istovremeno dok traži od radnika da vrate novac, grad raspisuje tender za prevoz, za autobuse koji treba da voze u Paraliju 26. avgusta. I to u vrednosti od 18.000 evra. Znači građani Jagodine daju na desetine hiljada evra za besmislene Palmine odlasku Paraliju, sa privrednicima, sveštenim licima, a nema novca za ono što im je javno garantovano”, kaže Jovanović i dodaje:

“DS poziva JS i SNS koji čine vlast u Jagodini da ukoliko imaju trunku dostojanstva i morala, otkažu najavljeno putovanje u Paraliju i taj novac opredele za isplatu putnih troškova radnika JP Standard i deblokadu blokiranih računa u prosveti, zdravstvu…".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR