Glas Javnosti

PAKAO VRELINE TEK DOLAZI : Topliji dani ovog leta tek nas očekuju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bliži se kraj tropskog talasa, a sledeći je krajem druge i početkom treće dekade jula.

Oko 24. jula nas čeka toplotni talas sa temperaturama preko 40 stepeni Celzijusa.

U utorak, 5. jula, pre podne pretežno sunčano, veoma toplo, sparno. Maksimalne temperature u većini mesta oko ili nešto iznad 35 stepeni Celzijusovih.

Posle podne i uveče doći će do povećanja oblačnosti, što će usloviti pljuskove sa kišom praćenom grmljavinom, gradom i pojačanim severozapadnim vetrom.


Ova promena vremena označava kraj tropskog talasa i dolazak svežijeg, prijatnijeg ali promenljivog vremena koje će potrajati skoro sve do polovine jula.

Od srede, 6. jula i narednih sedam dana, očekuje se serija talasa vlažnog i svežijeg vazduha sa severozapada, koji će usloviti smenu sunca i oblaka koji će doneti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom.

Maksimalna temperatura u ovom periodu biće oko proseka za mesec jul i kretaće se od 25 do 30 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 15 do 20 stepeni Celzijusa na planinama.


Od poslednje dekade jula čekaju nas paklene vrućine. Prognostičari kažu da se očekuju temperature u najtoplijem delu dana i od 40 stepeni Celzijusa.

Preduzeti mere bezbednosti na suncu

Podrazumeva se da treba izbegavati boravak napolju, direktno izlaganje suncu i fizičke aktivnosti. Međutim, ukoliko ipak moramo da idemo napolje, prema mišljenjima stručnjaka, važno je obratiti pažnju na važne činjenice.

Važno je leći ranije, dobro se odmoriti i piti dosta tečnosti.  Dobro bi bilo nositi što tanju garderobu svetlijih boja i od prirodnih materijala, kao što su lan i pamuk, zatim šešir, naočare za sunce i nanositi kremu sa zaštitnim faktorom prenosi 24sedam

Smatra se da je najbolje piti običnu vodu i ne unositi ono što ubrzava metabolizam. Poželjno je umereno jesti što laganiju hranu. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR