Glas Javnosti

DESET FANTASTIČNIH ČINJENICA O SRBIJI: Ovo sigurno nećete naći u udžbenicima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mudri ljudi kažu da treba upoznati svoju zemlju da bi je više voleo.

Oni koji se odsele u inostranstvo, tražeći neku bolju budućnost, nikada ne zaboravljaju svoje korene i rado, posžu za svojim gradom, ljudima, jezikom i kulturom.

Ovih deset zanimljivosti o Srbiji koje malo ko zna, sasvim izveno nećete naći u udžbenicima.

1. Čak 17 rimskih careva rođeno je na tlu današnje Srbije. To su Decije Trajan, Hostilijan, Klaudije II Gotski, Aurelijan, Marko Aurelije Prob, Maksimijan, Konstancije I Hlor, Galerije, Maksimin Daja, Flavije Valerije Sever, Konstantin Veliki, Licinije, Konstancije II, Vetranion, Jovijan, Gracijan i Konstancije III.

2. Vampir je jedna od reči iz srpskog jezika koja je opšte prihvaćena u svim svetskim jezicima. Sa druge strane, najpoznatiji srpski vampir pored Save Savanovića je Petar Blagojević. On je bio seljak čiji slučaj spada u prva pominjanja vampirizma u Evropi novijeg doba.

Foto: Pixabay

3. Prvi satelitski prenos video-signala 1962. godine između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku freske Belog anđela iz manastira Mileševe, jednog od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Isti taj signal je kasnije bio poslat u svemir prema mogućim oblicima vanzemaljskog života.

4. Hram Svetog Save u Beogradu je najveći srpski pravoslavni hram i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu.

Foto: Wikipedia

5. Godine 2014. američki magazin “Mental Floss” naveo je Ćele-kulu kao najveću građevinu napravljenu od ljudskih kostiju.

6. Srbija ima pet nacionalnih parkova: Đerdap, Kopaonik, Šar-planinu, Taru i Frušku goru.

7. Prema nekim navodima, srpski obaveštajac Dušan Popov je, uz druge ličnosti, poslužio kao inspiracija autoru Ijanu Flemingu za stvaranje legendarnog Džejmsa Bonda.

Foto: Glas javnosti/Ilustracija

8. Prvi beogradski tramvaj pušten je u saobraćaj sredinom oktobra 1892. godine i vozio je centrom grada, od Kalemegdana do Slavije. Niški tramvajski sistem bio je u funkciji od 1930. do 1958. godine, a novosadski od 30. septembra 1911. do istog dana 1958. godine.

9. U holu zgrade Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla na kojoj je ispisano sledeće: “Budi tako human kao što je bila Srbija humana 1885. godine”. Naime, tada je Srbija pomogla Bugarskoj, iako su te dve zemlje bile u ratu.

10. Kapela mira u Sremskim Karlovcima je prvo mesto u istoriji na kome su se međunarodni pregovori vodili za okruglim stolom.

Foto: Wikipedia/Ванилица(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR