Glas Javnosti

Ovako država vraća lekarima: U KBC Bežanijska kosa ne daju zaposlenima da koriste odmor

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predlagali da im se svako veče u osam časova tapše zbog borbe koju vode protiv korone, povećavali plate, dizali u zvezde...a sada ne mogu da koriste zakonom zagarantovan godišnji odmor. Ovo je bilans priče u KBC Bežanijska kosa, gde je država obustavila zaposlenima da iskoriste prošlogodišnje odmore, a širom Srbije se ne dozvoljava zdravstvenim radnicima da iskoriste svoje radno pravo.

Naime, medicinski radnici zaposleni u KBC Bežanijska kosa, ne znaju kad će moći da koriste prošlogodišnji odmor, iako je Vlada donela odluku da se odmori mogu iskoristi do 31. decembra.

Ostaje diskutabilno, pošto je vanredno stanje ukinuto, da li važi odluka o vanrednoj situaciji, koja je doneta pre odluke o vanrednom stanju. Postavlja se pitanje i kako su uopšte kolege otišle u ispomoć. To kako je KBC Bežanijska kosa proglašena kovid bolnicom i plućna u Nišu, mislim da je varka. Te bolnice su i ranije, posebno ova u Nišu, lečile kovid pacijente”, kaže Panić i dodaje:

U principu, ove mere koje su danas donete su donete pod pritiskom lekara u Kriznom štabu, a sa druge strane, politika još uvek ne dozvoljava da se donesu sve mere koje treba da se donesu. Juče su kolege iz gradova oko Kragujevca, otišle na ispomoć u Kragujevac. Tamo rade dve kovid jedinice intezivne nege. Preko toga, plućna i infektivna odeljenja. Skoro po čitavoj Srbiji, infektivna odeljenja su puna pacijenata, a sada počinju da se pune i plućne jedinice. U Nišu i Kragujevcu, intezivne rade punom parom”, objašjava naš sagovornik.

Panić ističe da širom Srbije i na severu Kosova, pokušavaju da zdravstveni radnici ne iskoriste stare odmore.

Radi se o tome što je manjak zdravstvenih radnika u sistemu, a preko toga očekuje se, pretpostavljam, a svesni su i oni, da će epidemija tek će da se proširi, a već je buknula. I zbog toga, ako važi vanredna situacija, onda zdravstveni radnici imaju radnu obavezu, pa ne mogu na odmor. Ali, oni nisu ni u jednom trenutku rekli da li važi vanredna situacija i niko ih ni ne pita. Očekujem da će uskoro još kolega u ispomoć, zato što u tercijarnim ustanovama ne mogu da se izbore sa brojem pacijenata - zaključuje sagovornik Nova.rs.

Podsetimo, kako je Nova.rs sinoć prva objavila, KBC Bžanijska kosa od danas je kovid bolnica. Danas, nakon sednice Kriznog štaba doneta je odluka, da je zbog kontinuiranog porasta broja osoba koje zahtevaju hospitalizaciju, došlo do potrebe da se van infektivnih klinika, za prijem kovid pacijenata ponovo osposobe određene bolnice, a to je a području Beograda Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa, a u Nišu Klinika za plućne bolesti.

Ono što je zaposlene u KBC Bežanijska kosa zanimalo jeste, zbog čega je KBC Bežanijska kosa dva dana nakon izbora postala kovid centar. Međutim, na to pitanje nisu dobili odgovor.

Direktorka KBC Bežanijska kosa, Marija Zdravković, jedan je od kandidata za predsednicu opštine Novi Beograd. Zdravković je u izbornoj noći bila u štabu Srpske napredne stranke.

(Izvor Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR