Glas Javnosti

Ошљарење на Коридору, пред путарима одношење 300.000 кубика земље

Društvo
Autor: Глас јавности / Новости / од 04.09.2018.

У четвртак почиње дефинитивно уклањање остатака косина у Грделици. Пред путарима је одношење 300.000 кубика земље да би никла галерија.

УКЛАЊАЊЕ преосталог дела косине два на Коридору 10, не деоници од Горњег поља до Царичине долине, почеће у четвртак. Тада ће стићи специјална хидраулична машина способна да пресече делове потпорног зида. Након уклањања остатка обрушеног утврђења, подизвођачи радова ће почети припреме терена за градњу галерије.

 Пред путарима ће бити одношење 300.000 кубика земље. Са сличним изазовом су се сусрели и на косини три на Коридору десет.

- Оданде је однето 500.000 кубика земље, тако да ово неће бити нова ситуација за нас - каже извор "Новости". - У случају косине три, направљен је фронтални ископ и од пет до седам великих багера је односило земљу на депонију Писани камен. На исто место ћемо односити и земљу са косине два, мада је истина да је она нешто неприступачнија. Нећемо носити сву земљу, јер ће се део вратити на галерију. Имамо и мање времена на располагању. Овај посао треба да урадимо за два месеца.

Када се изгради галерија, на њу ће се враћати слојеви од по пет метара дебљине земље. Добро утабане. На крају се планира пошумљавање тла.

Сто метара дуг потпорни зид на косини два обрушио се 19. августа. Клизање косине на површину је истерало невероватне околности под којима се радило у Грделици. Испоставило се да је извођач шпански "Азви" сматрао да је главни пројекат ЦИП-а лош, па су га они 11 пута мењали. Министарство грађевинарства, баш као и пројектант, о томе нису обавештени. 

У међувремену није се огласио ни надзор који је поверен фирми "Луј Бержер".

 


ОДГОВОРНОСТ

НИ после две недеље од инцидента, нисмо ближи одговору ко је највише заказао у ланцу. Инвеститор "Коридори Србије" чека извештаје пројектанта, извођача и надзора. Министарство грађевинарства је поднело 16 пријава Суду части Инжењерске коморе тражећи да се одузму лиценце инжењерима. Они терете пројектанте ЦИП-а, инжењере Института за путеве, али и инжењере шпанског "Азвија" и надзора "Луј Бержер".

Глас јавности / Новости / од 04.09.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR