Glas Javnosti

Oglasio se MINISTAR PROSVETE ZBOG SPORA OKO HIMNE: U Nemačkoj bošnjaci slave praznike sa državnim simbolima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog intoniranje državne himne "Bože pravde" na početku školske godine u društvu se očigledno digla velika bura. Bošnjačko nacionalno veće je prvo reagovalo, smatrajući to provokacijom nesrpskih naroda. Usledili su odgovori mnogih ličnosti.

- Građani Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, uživaju jednaka prava i osnovno je da kao građani te iste države poštujemo njene osnovne simbole – zastavu, himnu i grb - rekao je ministar obrazovanja Branko Ružić nakon negodovanja Bošnjačkog nacionalnog veća zbog intoniranja državne himne na početku školske godine.

- Da li je to toliko teško učiniti bilo kom pojedincu u ovoj zemlji u kojoj živimo, radimo, obrazujemo se, radujemo se? Posebno ukoliko ta ista država uzvraća bolje nego mnoge zemlje u svetu i bude hvaljena u međunarodnim institucijama za isto. Posebno ukoliko ta ista država obezbeđuje zakone u svim oblastima kako bi svi pripadnici nacionalnih manjina mogli da uče na svom jeziku, u opštini se obraćaju na svom jeziku, upisuju se u javne knjige na svom pismu, ispisujemo toponime gde su nastanjeni, imaju prednost pri zapošljavanju, da neguju svoju tradiciju i kulturu - zapitao je Ružić.

On je postavio pitanje i da li se mnogo traži od nekoga, ako je zahtevano da se poštuju osnovni državni simboli, definisani Ustavom Srbije.

- Što se tiče BNV, ne vidim da je reagovao neko što u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj bošnjačka deca prisustvuju obeležavanju važnih datuma i događaja kao što je Dan škole sa njihovim državnim simbolima - zaključio je ministar.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR