Glas Javnosti

OGLASILA SE VLADA U VEZI SA POLIKLINIKOM: Neće biti ukidanja!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon objave Vlade Srbije o rekonstrukciji u polju zdravstvene zaštite studenata i gašenja studentskih poliklinika nastala je pometnja pa je odmah pokrenuta peticija.

Milena Nikolić je studentkinja Beogradskog univerziteta, s prebivalištem u Čačku. U Beograd se preselila pre tri godine na studije, a tada je u glavni grad Srbije stigao i njen zdravstveni karton. On se danas nalazi u Krunskoj ulici u Beogradu, u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata - Studentskoj poliklinici.

- Ukoliko se usvoji Nacrt plana optimizacije mreže zdravstvenih ustanova koji je nedavno predstavljen, Milena će za svaki specijalistički pregled i zdravstveni problem, morati put Čačka. Studentska poliklinika biće zatvorena, a korisnici prebačeni u domove zdravlja. Njen dom zdravlja je u mestu prebivališta, a da bi mogla da dobije mesto u studentskom domu, osnovni uslov je da joj prebivalište nije u Beogradu. Tako bi Mileni, ali i desetinama hiljada studenata koji se leče u studentskim polikilnikama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu bila uskraćena mogućnost lečenja u tim gradovima - smatraju studenti.

Zbog najave zatvaranja studentske poliklinike pokrenuta je i onlajn peticija protiv ovog predloga. Nacrt plana predstavljen je nedavno i do 22. februara je na javnom uvidu i raspravi, a svi zainteresovani mogu da pošalju predloge za izmene i sugestije.

Šta kažu vlasti?

Posle protesta studenata i zdravstvenih radnika, oglasila se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- To je bio inicijalni predlog u okviru racionalizacije, ali studentske poliklinike predstavljaju najbolji model zaštite mladih ljudi, studenata u Srbiji i trebalo bi da se time ponosimo, a ne da ih ukidamo -  rekla je Brnabić.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Studentski Front (@studentski_front)

Reakcija studenata

Povodom najave o mogućem zatvaranju poliklinika pobunili su se studenti i omladinske organizacije. Sa predstavnicima Ministarstva zdravlja u sredu, 17. februara sastali su se članovi organizacije Omladinska mreža Srbije.

Dobijena su "čvrsta uverenja da do ukidanja studentskih poliklinika neće doći", rekao je predsednik Omladinske mreže Srbije Danilo Potparić na konferenciji za novinare posle sastanka.

U okviru Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd radi klinika u Krunskoj ulici, stacionar za smeštaj studenata kojima je potrebna nega, kao i dve ambulante - u Studentskom gradu na Novom Beogradu i studentskom domu Karaburma.

"Predloženim projektom ugasio bi se i Stacionar Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. Ukoliko bi se to desilo, pitanje je gde bi se smeštali bolesni studenti koji u Beogradu ne žive sa svojim roditeljima, posebno studenti iz studentskih domova", dodaje se u saopštenju Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR