Glas Javnosti

OFANZIVA NA KAVČIĆA: PORED TRI PROFESORA TUŽILA GA I NEMAČKA ‘KLET’ - TRAŽE I ZABRANU RADA SAJTA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE! 

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ogranak velike nemačke kompanije “Ket” u Srbiji tužio je fondaciju “Alek Kavčić” i od suda  traže, kao privremenu meru do okončanja postupka, da se zabrani rad sajta besplatnabiblioteka.com i mogućnost naručivanja besplatnih udžbenika preko njega za učenike u našoj zemlji.

Ovo je, inače, druga tužba u poslednjih nekoliko dana koju je protiv dobrotvorne fondacije profesora Aleksandra  Kavčića, jer su to učinila i tri profesora, autora udžbenika matematike za sedmi razred, navodeći da su im prekršena autorska prava.

Kompanija “Klet” je podnela tužbu, kako navode, zbog „nelojalnog ponašanja Fondacije koja može da stvori štetu tužiocu, nudeći udžbenike za dva dinara po stranici“, a procenjuju da su do podnošenja ove tužbe oštećeni za 3,66 miliona dinara. Takođe, pored naknade ove štete od oko 30.000 evra, oni pozivaju sud da privremenom merom odmah obustavi i mogućnost da ućenici iz Srbije preuzimaju, do daljnjeg, besplatne udžbenike sa sajta  besplatnabiblioteka.com.

Fondacija “Alek Kavčić” se ovim povodom oglasila saopštenjem u kome tvrde da navodi iz ove tužbe ne sadrže istinu, ali da se kroz eventualno suđenje do nje može doći:

“Izdavačka kuća Klett tužila je fondaciju Alek Kavčić, i kao privremenu meru, do okončanja postupka, traži od suda da se zabrani rad sajta besplatnabiblioteka.com kao i mogućnost naručivanje udžbenika od izdavača za 2 dinara po stranici.


Klett je tužbu podneo, kako su naveli, zbog „nelojalnog ponašanja fondacije koje može da stvori štetu tužiocu nudeći udžbenike za 2 dinara po stranici“. Ova izdavačka kuća smatra da je do sada oštećena za 3.660.000,00 dinara. U tužbi je navedeno nekoliko lako proverljivih laži, a navešćemo samo neke.
Klett navodi da fondacija prodaje udžbenike Zavoda za udžbenike za 2 dinara po stranici, iako je profesor Alek Kavčić, osnivač fondacije, nekoliko desetina puta u medijima kao i na društvenim mrežama, rekao da fondacija udžbenike Zavoda poklanja.


Sa druge strane, izdavačka kuća Klett svoje udžbenike štampa u Bugarskoj i to po ceni manjoj od jednog dinara po stranici. U Srbiji se kasnije prodaju za desetostruko višu cenu. To su udžbenici iz srpskog jezika, istorije i geografije, koje je inače Srbija proglasila „udžbenicima od posebnog nacionalnog interesa“. Spremni smo da dostavimo i fakturu koja to dokazuje, ukoliko ste zainteresovani.
Izdavači “Nova Škola” i “Infotehnika”, koji svoje štampane udžbenike prodaju preko sajta besplatnabiblioteka.com sve štampaju u štamparijama u Srbiji. Imamo fakture da to i pokažemo. PDF verzija udžbenika je potpuno besplatno dostupna na sajtu, i svi mogu da ih neograničeno koriste, ili samostalno kopiraju ceo ili delove udžbenika.
U tužbi se, između ostalog, navodi i da se besplatni PDF udžbenici ne mogu koristiti u učionicama jer je školskoj deci zabranjeno da koriste kompjutere, lap topove, telefone…Javno pitamo izdavačko preduzeće Klett da li će sada tužiti i grad Beograd, čiji su čelnici najavili da će od septembra svi đaci u Beogradu, od 1. do 4. razreda, na poklon dobiti tablet-e? Da li je i za njih pripremljena jedna tužba?
Za sudski proces pripremili smo mnoštvo dokaza o korupciji koja prati izbor udžbenika po školama, i sve ćemo dostaviti sudu. Nakon toga, spremni smo i da sve podelimo sa medijima. Imamo pisana svedočenja izdavača koji svoju korupciju pravdaju korupcijom drugog izdavača. I to sve traje godinama, a sve na štetu roditelja osnovaca.
Takođe, imamo svedočenja pojedinih medija koji su nam potvrdili da su neki tekstovi koji su u poslednja dva meseca izlazili o besplatnim udžbenicima, fondaciji Alek Kavčić, kao i o samom profesoru Kavčiću, zapravo plaćeni, kao i da su stizali preko oglasnog odeljenja. Sudskim putem ćemo tražiti da se javno objavi ko je plaćao te tekstove.
I na kraju, želimo samo da ukažemo na činjenicu da ista advokatska kancelarija zastupa Klett u tužbi protiv fondacije, i pojavljuje se u medijima, zajedno sa gospodinom Miloljubom Albijanićem, i objašnjava zašto su njegova autorska prava prekršena. Sudskim putem ćemo tražiti da se obelodani da li su te tekstove pisali novinari ili su stizali preko oglasnog odeljenja, kao plaćeni tekstovi”, navodi se u saopštenju Fondacij” Alek Kavčić”, koje vam integralno prenosimo.  

Takođe,pre nekoliko dana, trojica autora udžbenika iz matematike za sedmi razred: Miloljub Albijanić, Đorđe Dugošija i Marko Šegrt, tužili su Fondaciju “Alek Kavčić” jer je “bez odobrenja stavila PDF njihovih knjiga na svoj sajt kako bi ih delila ili prodavala za dva dinara po stranici”.

Po ovoj tužbi, kako tvrde, prekršen je Zakon o autorskim i srodnim pravima, a Viši sud je, kako se može čuti, doneo privremenu meru na osnovu koje je Fondacija “Alek Kavčić” morala da skine ove udžbenike sa svog sajta.

U Fondaciji „Alek Kavčić“, međutim demantuju da je pomenuta tužba stigla do njih, iako je ona u medijima najavljivana već više od dva meseca.

“Nikada nismo videli tu tužbu. Fondacija je otkupila ceo tiraž Albijanićevog udžbenika iz matematike za sedmi razred i plan nam je bio da kao i ostale udžbenike, poklanjamo školama. Ako se autor protivi, naravno da nećemo promovisati njegov udžbenik. Mi smo skinuli taj udžbenik sa sajta pre nego što je Viši sud doneo privremenu meru o tome jer nismo kao treća strana hteli da učestvujemo u eventualnom sporu Zavoda za udžbenike i Albijanića”, - tvrde, ovim povodom, iz Fondacije „Alek Kavčić“.

 

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR