Glas Javnosti

Odra nas Pejpal: Na konverziji po nalogu uzima i po deset odsto

Društvo
Autor:

Jedna od najpopularnijih svetskih kompanija za elektronski transfer novca, "Pejpal" odnedavno je promenila praksu i uvela nova pravila za korisnike u Srbiji.

Kako navodi list, svi oni koji su do sada svoj nalog povezivali sa deviznim računom u nekoj od domaćih banaka preko ove platforme su mogli da prebacuju i podižu novac u devizama uz plaćanje fiksne provizije. Sada sve devizne iznose „Pejpal” automatski konvertuje u dinare, po vrlo nepovoljnom kursu. Međutim, dok ne stigne na isplatu, novac često prođe još jednu ili čak dve konverzije, pri čemu klijent može da izgubi i deset odsto novca koji je prebacio sa „Pejpala”, navodi "Politika".

U Narodnoj banci Srbije za taj list kažu da su upoznati sa novom praksom „Pejpala”, koja podrazumeva obaveznu konverziju iznosa stranih valuta u dinare prilikom prebacivanja novca na račune u Srbiji, ali da nijedan ovdašnji propis nije uslovio ovu kompaniju da menja svoju poslovnu politiku u našoj zemlji.

- Od početka uvođenja opcije prijema novčanih sredstava, NBS nikada nije videla smetnje u tome da se novac povlači u devizama na račun kod domaće banke, bez nepotrebnih i nepovoljnih troškova konverzije u dinare, kažu u NBS.

(Izvor: Politika)


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR