Glas Javnosti

NOVO VOZILO SRPSKE VOJSKE "LAZANSKI": Težak 30 tona, ima kupolu koju ni Rusi nisu ugrađivali na njihove točkaše (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Deseti jubilarni Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021 svečano je otvoren u Beogradu, a prvi put je predstavljeno novo oklopno vozilo “Lazanski”, nazvano po nedavno preminulom novinaru, vojnom komentatoru i diplomati Miroslavu Lazanskom.

Najsavremenije vojno vozilo nazvano po nedavno preminulom Miroslavu Lazanskom, senzacija je ovogodišnjeg međunarodnog sajma vojne opreme i naoružanja „Partner“ pa se može reći da je na smotri artiljerijskih i raketnih sistema, streljačkog naoružanja i municije, te borbenih oklopnih vozila i druge opreme, ovaj točkaš osvojilo neprikosnoveno prvo mesto.

Sveže otkriveno bojno vozilo teži čak 30 tona. Zavidno interesovanje za srpskog „lazanskog“ iza koga je stao stručni tim „Jugoimport SDPR-a" , Vukašin Martinović, jedan od konstruktora na ovom vozilu, objašnjava činjenicom da je to prvo vozilo točkaš koje nosi kupolu 57 milimetara koju, kaže, ni Rusi nisu ugrađivali na njihove točkaše. Top kalibra 57 milimetara koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna i može da probije i oklop lakih tenkova.

Foto: Youtube/Printscreen

Unapređena verzija Lazara

Ovo je potpuno novo borbeno vozilo koje nema sličnosti sa „lazarom“ sa kojim ga često mešaju.

„Ovo je unapređena varijanta „lazara“ sa mnogo jačom balističkom opremom, protivminskom zaštitom i jačim naoružanjem. Po STANAG-u, ono ima nivo zaštite pet. Protivminska zaštita 4A i 4B po standaru STANAG znači da 10 kilograma eksploziva može izdržati ispod trupa vozila i ispod točka vozila“.

Foto: Youtube/printscreen

 Martinović kaže da se tim od oko 20 ljudi koji su učestvovali u projektovanju „lazanskog“ dve godine rukovodio zadatim ciljem da naprave vozilo sa velikom balističkom i protivminskom zaštitom koje bi moglo da ponese veliko naoružanje.
 
„Kupola ruske proizvodnje je 57 milimetara kalibra, žirostabilisana je i reč je o daljinski upravljivoj borbenoj stanici. U odnosu na „lazara“ i „miloša“, „lazanski“ ima hidropneumatsko oslanjanje što dozvoljava vozilu da menja visinu po potrebi i u zavisnosti od terena koji savlađuje. Vozilo je opremljeno najsavremenijim video sistemom, poseduje šest kamera tako da je sa svake strane postavljena dnevna i termovizijska kamera. To je važno vozaču zbog preglednosti s obzirom da ovaj tip vozila nema puškarnice, pa celokupna posada može videti na kamerama šta se okolo dešava i gde se trenutno nalaze. Motor koji nosi ovo vozilo je katerpilar 13000 kubika i 711 konja, menjač je alisonov šestostepeni, a transmisija je dvostepena“.

Foto: Fonet

Veća ubojna moć u odnosu na prethodnike

Vozilo „lazanski“ pripada registru borbenih vozila sa pogonom na osam točkova u kojem je smešteno 13 sedišta.Oklop je potpuni, bez prozora, ubojna moć je u odnosu na njegove prethodnike znatno veća, a domet seže do 14 kilometara
Rad na „lazanskom“ trajao je dve godine i u njemu je učestvovavao tim iz Jugoinportovog odeljenja u saradnji sa Ministarstvom odbrane. Uglavnom su to bila, objašnjava Martinović, vojna lica iz Generalštaba sa kojima su kroz ceo period razvoja usaglašavali ideje. Dragoceno je, kaže, iskustvo svih visokih oficira, bivših učesnika rata, ali i iskustvo koje su konstruktori stekli prilikom projektovanja prethodnih vozila.

„Pošto su „lazar“ i „miloš“ već dugo u upotrebi, mi smo dobijali izveštaje, obrađivali ih i radili na izmenama. Sada je sve to zaokruženo i primenjeno u izradi vozila “lazanski“. Prilikom projektovanja ovakvog vozila najvažnija je bezbednost ljudstva i da se vojnik kada uđe u jedno ovakvo vozilo oseća komforno i udobno. To su zahtevi koji su dolazili od strane vojske. U svrhe udobnosti stavili smo i nova sedišta pa je koncept sedenja u odnosu na „lazara“ drugačiji. Vojnici sede licem u lice dok u „lazaru“ sede leđa u leđa. To je za predstavnike Vojske Srbije bila zadovoljavajuća činjenica“.

Stranci impresionirani vatrenom moći „lazanskog“

Strane delegacije koje su danas prisutvovale predstavljanju “lazanskog“, po rečima Martinovića, izrazile su zadovoljstvo primetnim napretkom u odnosu na „lazara“ i „miloša“ zbog balističke i protivminske zaštite kao i naoružanja koje nosi.
 
„Strane delegacije su bile impresionirane vatrenom moći i odbranom koje ljudstvu pruža ovakvo vozilo. Znanje se krade, a ovi sajmovi i služe da se vide i razmene ideje. Mi nismo sve podatke izneli, samo osnovne stvari, a vremenom ćemo predstaviti i ostale reference“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je Miroslav Lazanski svim što je učinio za Srbiju zaslužio da vojno vozilo bude nazvano po njemu, a i mnogo više od toga.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme posetile su brojne visoke delegacije iz celog sveta, Rusije, NATO-a, Evropske odbrambene agencije i ostalih međunarodnih vojno-bezbednosnih organizacija.

(Glas javnosti/ Sputnik)
  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR