Glas Javnosti

Novinarke reagovale: Jakšićevo pitanje dr Kisić Tepavčević uvreda

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" reagovala je na pitanje koje je voditelj emisije Fokus na TV B92 Oliver Jakšić uputio večeras dr Dariji Kisić Tepavčević.

Pitanje, ako je uopšte pitanje, naglašavaju iz ove Grupe, glasilo je ovako:
-Pre nego što počnemo razgovor na bilo koju… odnosno o bilo čemu drugom, hoću da vas pitam kako je pala odluka da jedna dama ode u Niš uz ministra Nedimovića kada je najteže? Dakle, mnogi se pitaju zar to nije mogao da bude neko iz struke, ali muškog pola. Naravno, uz svo poštovanje damama vezano za rodnu ravnopravnost i tako dalje, ali ovo je nešto najbliže ratnom stanju, pa vas pitam, na liniju fronta je otišla jedna žena.-

-Premda smo sve novinarke, priznajemo da nam nije jasno šta je Jakšić hteo da kaže, osim da je u Niš trebalo da ode neko drugi, a ne dr Darija Kisić Tepavčević, zato što je – žena. Jakšićev pokušaj pitanja je tragikomičan i uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja, ali i neukusno poređenje epidemiije sa ratnim stanjem. Kao iskusne novinarke, poručujemo kolegi Jakšiću da rat izgleda sasvim drugačije od epidemije virusa kovid-19, te da su već vekovima sposobne za aktivno učešće u ratnim stanjima- kažu iz Grupe “Novinarke protiv nasilja prema ženama”.

Iako se dr Kisić Tepavčević odlično snašla i odbila da odgovori na ovu bizarno smešnu tiradu, smatramo da su TV B92 i Oliver Jakšić dužni izvinjenje ne samo dr Kisić Tepavčević, nego i svim ženama, naučnicama, epidemiološkinjama, zdravstvenim radnicama, ali jednako i pripadnicama oruzanih snaga, vojske i policije i celokupnoj javnosti, stoji u saopštenju ove grupe.

Podsetimo, na pitanje voditelja kako je reagovala kada su odlučili da baš ona ide u Niš tokom krize oko ulaska korona virusa u Gerontološki centar, doktorka Darija Kisić Tepavčević je reagovala oštro negodujući zbog reči voditelja.

- Bitno je ko je koliko stručan i koliko može da pomogne u datom trenutku. Ne razumem takvo pitanje - rekla je Kisić.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR