Glas Javnosti

NEZADOVOLJNI: Poljoprivrednici Stiga protestuju 2. avgusta u Požarevcu blokadom puta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić najavio je danas blokadu saobraćaja 2. avgusta u Požerevcu zbog niske cene suncokreta.

Zaustavićemo saobraćaj u Požarevcu jer smo nezadovoljni što fabrike ulja još nisu objavile otkupne cene, a žetva počinje za oko dve nedelje - rekao je Savić za Betu.

Dodao je da su neki trgovački posrednici ponudili cenu suncokreta od 56 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), a da je realna cena, kada se imaju u vidu troškovi proizvodnje i posledice suše na prinos, 91 dinar.


Maksimalni prinosi suncokreta po hektaru su, prema njegovim rečima, četiri tone, a ove godine neće biti ni dve, a na nekim njivama ni jedna tona.


On je rekao da je to udruženje danas odbilo razgovor sa uljarama koji je kao rešenje ponudilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede "jer poljoprivrednici nemaju problem sa uljarama, već sa državom koja je zamrzla cenu ulja".


- Država je ograničila cene ulja i fabrike nemaju sredstava za otkup novog roda. Ako bi se dozvolilo povećanje cene ulja za bar 30 dinara po litru, to ne bi bio veliki trošak za domaćinstva, možda 200-250 dinara više mesečno, a uljare bi obezbedile sredstva za otkup novog roda - rekao je Savić a prenosi portal Ekapija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR