Glas Javnosti

Називан издајником, олошем и наркоманом, напади таблоида сада су кренули директно на његову фондацију

Društvo
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 25.09.2018.

Иако већ неколико дана заредом таблоид Српски телеграф води кампању против фондације Подржи живот и њеног оснивача Сергеја Трифуновића, популарни глумац не хаје за то сматрајући да грађанима неће бити пољуљано поверење у хуманитарне организације „јер је свима јасно о чему се овде ради“.

– Фондација је доказала колико је валидна тиме што је сваки пут за свако дете сакупила новац и послала га на лечење у иностранство. Њихове измишљотине су као блато које падне на ветробран. Укључите брисаче, обришете стакло и возите даље – поручује за Данас Сергеј Трифуновић.

Након прозивки на личној основи, где је Трифуновић називан издајником, олошем и наркоманом, напади таблоида сада су кренули директно на његову фондацију. Прво су објавили исповест мајке чије се дете тренутно лечи бесплатно на клиници у Мемфису, а новац и даље скупља преко фондације, да би сутрадан родитељи малене Петре истакли да су њихове речи изврнуте, да је дете захваљујући организацији Подржи живот и започело лечењу у иностранству, те да је њихова грешка што им нису на време јавили да са сајта повуку објаву о сакупљању новца за Петру. Такође су најавили тужбу против Српског телеграфа. Међутим, таблоид се на томе није зауставио, те је у јучерашњим издању саопштио: „Фондација Подржи живот глумца Сергеја Трифуновића признала је да део новца који грађани шаљу за лечење деце узимају да би подмирили своје плате и трошкове пословања“.

Иако у овоме нема ничег спорног и у складу је са Законом о задужбинама и фондацијама, где се наводи да део новца може да се користи за трошкове зарада, накнаде зарада и остале личне расходе, Српски телеграф поново покушава да направи аферу алудирајући да су трошкови нетранспарентни и да новац ко зна где иде.

Ратомир Антоновић, управитељ фондације, каже за Данас да бруто износи за плате, накнаде за лекаре који чине комисију, закуп простора и трошкове путовања, на годишњем нивоу износе око 30.000 евра.

– Ако за децу сакупимо више од пола милиона евра, а за трошкове 30.000, шта је ту нерационално трошење новца? Тачно је да трошимо новац грађана, али ми других прихода немамо. Држава нам ниједном није помогла, све до недавно када смо сакупили новац за малог Душана – истиче Антоновић. Он додаје да фондација има двоје запослених који раде посао за петоро, како би били што економичнији. Такође је позвао новинаре да провере колико запослених имају друге хуманитарне организације и колики су њихови трошкови.

На питање да ли мисли да власт стоји иза кампање коју је против њега и фондације покренуо Српски телеграф, Сергеј Трифуновић каже да не верује у то, јер би онда „ударци“ кренули оркестрирано из свих таблоида.

– Овде је само у питању жеља Лађевића и Миловановића да се ушлихтају Вучићу и да у његовом срцу заузму место које тренутно држи Вучићевић. Мене то не интересује. Због њихових лажи фондација ће их тужити а ја ћу и даље да наставим да радим оно што сам и до сада радио, да позивам људе да шаљу СМС-ове за болесну децу. Народ зна да радимо праву ствар, а то је најбитније – закључује Трифуновић.

Лађевић: Кампања се води против Српског телеграфа

– Није овде реч о кампањи, већ о јавном интересу. Зар није тема кад једна хуманитарна организација не ажурира свој сајт четири месеца и јавности саопштава да ће дати средства за дете које се већ лечи бесплатно? Зар није тема кад представник те хуманитарне организације каже да они одлучују где иде новац од СМС без обзира за кога грађани пошаљу поруку? Зар није тема да се зна колики проценат се одваја од СМС порука, и колико се плаћају запослени? Зар није тема како три педијатра чине комисију, која одлучује коме ће ићи средства, и ако је реч о ретким и тешким болестима за која немају довољно знања? Тако да је закључак јасан: једина кампања која се овде води јесте против Српског телеграфа, објашњава за Данас Милан Лађевић, главни уредник Српског телеграфа, разлоге због којих свакодневно пишу о фондацији Буди хуман.

Глас јавности / ДАНАС / од 25.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR