Glas Javnosti

NASTAVLJA SE GENERALNI ŠTRAJK U KRAGUJEVCU! Radnici: Krše se zakoni države Srbije!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ni posle druge runde pregovora uz posredovanje državnog miritelja, radnici kragujevačke fabrike „Fijat plastik“ nastavili su štrajk budući da su pregovori sa poslodavcem nisu urodili plodom.

Radnici su sada u još goroj situaciji, jer im je poslodavac ponudio kolektivni ugovor u kome je predviđeno da se odreknu prava na štrajk, a regres umanji za više od 60 odsto, rekli su u Štrajkačkom odboru. Radnici traže da im se regres vrati na nivo od pre 1. januara 2021. a naknada za plaćeno odsustvo bude 65 procenata umesto sadašnjih 60 procenata.

Članovi Štrajkačkog odbora uputili su zahtev menadžmentu da vrati mašine koje je izmestio tokom štrajka u drugu fabriku, a grupu radnika, u kojoj su članovi Štrajkačkog odbora, poslao na prinudni odmor. 

U pregovore je aktivno uključena i ministarka Darija Kisić Tepavčević, koja je trebalo da prisustvuje razgovorima sa menadžmentom ali je zbog državnih obaveza bila sprečena.

U Štrajkačkom odboru su ocenili da je sada na potezu država i resorno ministarstvo. Najavljuje se i formiranje udruženja građana koje će se baviti radničkim pravima i u koje će moći da se učlane svi radnici Srbije i imaćemo besplatnu pravnu pomoć i advokate.

Novu rundu pregovora uz posredovanje, miriteljka je zakazala za 21. septembar u Beogradu, a budući da štrajkači neće više odlaziti za Beograd, pregovori su zakazani i za 23. septembar u Kragujevcu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR