Glas Javnosti

Naši ljudi čekaju a granice prelaze migranti

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Kao mladi ljudi, mnogi ilegalni migranti očito nisu mnogo zabrinuti za epidemiju Korone, pošto ona ima smrtni ishod najviše za starije osobe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je, još 06. marta, nalog vojsci, policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji da gotovo hermetički zatvore granicu Srbije prema Severnoj Makedoniji, ukoliko bi došlo do najezde migranata koji već danima pokušavaju da prodru u Grčku, sa turske strane. Ovo se odnosilo na krizu koji je izazvao turski diktator Redžep Erdogan.

Prema informacijama Vučić se preventivno odlučio na ovaj korak, vodeći računa, pre svega, o nacionalnoj bezbednosti, iako je „on lično protiv ksenofobne politike“. Ksenofobija je inače fobija koja ne postoji, psihjatrijska struka je ne priznaje, ali se koristi kao pseudo psihjatrisjki termin dizajniran da širi mržnju prema lokalnom stanovništvu.

Dok kaže da mu je najveća greška bila što je primio naše ljude iz dijaspore i njih optužuje za širenje pandemije Korona virusa, Aleskandar Vučić upadljivo izbegava temu migranata.

Evo šta su 19. marta objavili pro-režimski mediji: Ko je ušao u zemlju, ušao je! Od sutra u osam časova ujutru biće zatvorene sve granice Srbije, ali i potpuno obustavljen saobraćaj na aerodromima u Nišu i Beogradu (Aerodrom „Nikola Tesla“ ostaje otvoren za humanitarne letove i kargo-saobraćaj, a vazdušni prostor ostaje otvoren za sve prelete). Dakle, drumskim, vazdušnim, rečnim i železničkim putem u Srbiju niko ne može da uđe, ma čiji državljanin bio, uključujući tu i naše ljude.

Snimci koje objavljuju građani Srbije a na kojima se vide migranti,  nakon što je granica navodno hermetički zatvorena, duboku su zabrinuli javnost, a vode poreklo sa profila migranata.

Dok građanima Srbije za prekršenu naredbu vlasti o policijskom času sledi kazna od 150.000 dinara, a ukoliko nemaju da je plate sledi im zatvor postavlja se pitanje da li su ovi migranti kažnjeni ili će ih država samo legalizovati i dati im pravo da ostanu u Srbiji, uprkos rizika od širenja Korona virusa?

Pravila koja trenutno važe za građane Srbije:

Kršenje mere samoizolacije koja je naložena svima koji su potencijalno prenosioci virusa korona, biće oštro sankcionisano, najavili su gotovo svi pravnici, ali i vrh države, a posebno velike kazne – zatvor do 12 godina zaprećen je onima koji prenesu nekome virus i time njegov život dovedu u opasnost.

Vođa komesarijata za migrante Vladimir Cucić poznat po širenju lažnih vesti, kao što je ona da migranti u Srbiji nisu napali ni jednu ženu, nedavno je rekao da među migrantima u Srbiji, navodno nema nikoga ko je zaražen Koronom.

Istovremeno Viktor Orban je izneo podatke kojima se migranti okrivljuju za širenje smrotonosnog virusa korone u toj zemlji.

Tokom proteklih dana vlast se našla na udaru otužbi aktivista protiv migrantskog nasilja, da u tajnosti raspoređuje migrante po mestima u Srbiji i da koristi krizu sa Koronom za sprovođenje svojih dugoročnih planova.

Prošle nedelje osujećen je plan da se migranti nasele u Kovinu, bez znanja građana, ali je nakon što je informacije procurela veliki broj meštana blokirao grad traktorima i mehanizacijom, a komesarijat i Vučić su odustali od plana i rešili da migrante prebace na dve druge lokacije, ali Vladimir Cucić iz komesarijata nije hteo da kaže javnosti koja su to mesta, što je razvilo teorije da ponovo pokušavaju da ih krišom razmeste po Srbiji.

Snimci na profilima ovih migranata osvanuli su na aplikaciji TikTok, na tim snimcima kao dokazi ovih tvrdnji vide se datum objave, kao i vojnici Republike Srbije sa maskama, što dokazuje da je snimak napravljem posle objave epidemije korona virusa, navode "Vesti dana".

Izvor: Vesti dana

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR