Glas Javnosti

NAŠE, A SVETSKE: Beogradska NASTAVNICA među 50 NAJBOLJIH NA SVETU,  a UČITELJICA iz Kraljeva MEĐUNARODNI EKSPERT za digitalno i onlajn UČENJE     

Društvo
Autor: Glas javnosti

I pored svih vidljivih nedaća koje prate naše obrazovanje možemo se pohvaliti da naši prosvetni radnici na međunarodnim konkursima i konferencijama uživaju veliki respekt, što samo potvrđuju uspesi beogradske nastavnice srpskog jezika Ivane Kovačević, koja je trenutno ušla u prestižni izbor 50 najboljih na svetu , kao i zapaženo učešće učiteljice uz Kraljeva, Marije Stošić, u španskoj Valensiji na Međunarodnoj konferenciji o obrazovanju, tehnologijama i razvoju INTED 2019.,  zbog njenog izuzetnog rada o digitalnom i onlajn učenju. 

Ivana Kovačević, nastavnica srpskog jezika i književnosti u beogradskoj Osnovnoj školi "Dr Dragan Hercog", plasirale se među pedeset najboljih nastavnika sveta, u okviru takmičenja Global Teacher Prize, za koje se veruje da je u rangu Nobelove nagrade za nastavnike. Ovo planetarno takmičenje, već šest godina, organizuje Varkey Fondacija, u partnerstvu sa UNESKO- om, a dosadašnji pobednici su bili iz SAD, Palestine, Kanade, Velike Britanije i Kenije, a sada Evropa i Srbija, sa Ivanom Kovačević, imaju mogućnost da se okite titulom najboljeg na planeti!

Inače, ove godine je nominovano 12.000 nastavnika iz 140 zemalja, sa proklamovanim ciljem da pronađu najbolje nastavnike u svetu i pokaže da je njihova profesija jedna od najvrednijih za svako društvo. Najboljeg nastavnika sveta nagrađuju sa milion američkih dolara, koji nisu lična nagrada , već moraju biti uložena u obrazovanje u lokalnoj zajednici ili na nacionalnom nivou.

-Pobednik će se znati u decembru na centralnoj ceremoniji u Londonu, gde nažalost zbog pandemije korona virusa mi finalisti nećemo lično prisustvovati, već samo preko onlajn prenosa. Trenutno žiri jednom nedeljno skraćuje spisak nominovanih i ja sam zadovoljna kako to ide, optimista sam jer sam itekao svesna koliko bi veliki rezulatat značio za mene lično ali i za obrazovanje u Srbiji, - priča otvoreno Ivana Kovačević za Glas javnosti.    

Foto: Glas javnosti

Svakako reći da je Ivana Kovačević diplomirala, master studije, a sada završava i doktorske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu. Predaje srpski jezik i književnost u OŠ “Dr Dragan Hercog“, gde se nastava odvija u bolnicama i domovima učenika. Ponosna je na svoju, nebrojano puta nagrađivanu, onlajn literarnu  sekciju, kao i na učešću u izradi većeg broja besplatnih i javno dostupnih digitalnih obrazovnih sredstava, od kojih je platforma “Završni ispit”, nagrađena na svetskom takmičenju “Zero Project 2020”. Takođe, Ivana  Kovačević nosi i titulu jednog od Najboljih edukatora Srbije, koju joj je dodelilo  Udruženje “Živojin Mišić”.  

Nisku naših bisera među prosvetnih radnicima nastavlja Marija Stošić, profesor razredne nastave iz  OŠ „Vuk Karadžić“ u Kraljevu, koja je za svoju profesionalnu praksu u učionici dobila pregršt nagrada na republičkom ali i međunarodnom nivou.  Prošle godine, možda kao kruna njenog rada, bilo je učešće na Međunarodnoj konferenciji o obrazovanju, tehnologijama i razvoju INTED 2019, održano u španskoj u Valensiji, a gde ju je odveo njen rad o digitalnom i onlajn učenju. 

Već drugu godinu zaredom na konkursu koji raspisiju deo kompanije Mikrosoft koji se bavi razvojem savremene obrazovne tehnologije, didaktikom IKT-a i unapređivanjem obrazovanja izabrao je njen rad i uvrstio je u svoj tim stručnjaka za inovacije u nastvanom procesu. Svoju praksu iz učionica pretočila je u dva programa stručne obuke za zaposlene u ustanovama obrazovanja, za koje  je od ZUOV-a dobila akreditaciju za realizaciju na teritoriji Srbiji, a od Zavoda za školstvo Crne Gore i akreditaciju za realizaciju onlajn program obuke „Digitalne priče i bajke“ na teritoriji Crne Gore.

- Nekada me okolina i kolege najbolje i ne razumeju, ali ja svoj prosvetni rad baš ovako doživljavam. Imam oko 400 sati obuke za nastavnike i stručne saradnike, a po zakonu nam treba 100. Poznaju me kolege iz cele Srbije, aktivna sam i kroz Društvo učitelja. Nisam pričala javno, ali eto sada kada dođe reč pa im kažem da sam bila tehnološki višak, lica im ostanu zaleđena, zvuči im neverovatno. Navikla sam da idem dalje, na sreću rad na sebi daje rezultate kod mojih đaka, satisfakciju kroz poštovanja kolega koji znaju šta i koliko radim, - priča za Glas javnosti svestrana Marija Stošić, koja se pored svih svojih obaveza dokazuje i kao odličan portparol  Unije SPRS za Kraljevo.

Foto: Glas javnosti

Kad smo već kod obaveza koje je Marija Stošić preuzela na sebe spomenimo i da je saradnik  Obrazovno - kreativnog centra Bor, preko koga je uključena i izradu, uređivanje i moderaciju onlajn programa obuke za nastavnike i stručne saradnike iz Srbije, Crne Gore, ali i Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Makedonije. Održala je i preko 600 sati obuka za zaposlene u ustanovama obrazovanja. Primeri iz njene prakse redovno budu birani za prikaz na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, sadašnjim i budućim učiteljima, nastavnicima i stručnim saradnicima u okviru akreditovanog Republičkog stručnog skupa Saveza učitelja Republike Srbije. Autor je brojnih metodičkih priručnika za realizaciju nastave ispred izdavačkih kući i recenzent udžbenika koji u nastavi koriste nastavnici i učenici mlađih razreda. 

Sa svojim učenicima Marija je osvajale brojne nagrade i priznanja od kojih izdvaja 1. mesto na Međunarodnoj smotri „Čitalići“ i 2. mesto na Međunarodnoj smotri „KREF“. .. I ovde ćemo stati, samo zbog predviđenog prostora za ove navode.

Ivana Kovačević i Marija Stošić su samo ono trenutno navidljivije u velikom broju naših prosvetnih radnika koji postižu gotovo neverovatne rezulate, bez obzira na uslove rada ali svakako održavaju nadu da je obrazovanje u Srbiji još uvek u sigurnim rukama, bar što se njih i njima sličnih tiče.

 (Glas javnosti)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR