Glas Javnosti

Na Sajmu do sada 403 pacijenta

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Od prijema prvih pacijenata obolelih od COVID-19 u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu, do danas je primljeno 403 pacijenta, a pripadnici Vojske Srbije nakon osposobljavanja bolnice nastavili su svoja angažovanja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Pripadnici VS su svakodnevno angažovani na obezbeđenju bolnice i kontroli ulaska, kao i na dezinfekciji puteva i ostalih površina oko Hale 1 Beogradskog sajma, podseća zamenik komandanta privremene bolnice potpukovnik Mlađan Garić.

"O medicinskoj nezi pacijenata na Sajmu brinu lekari iz vojnog zdravstva i lekari iz Ministarstva zdravlja, a za njihov rad zadužen je glavni medicinski koordinator potpukovnik Veljko Milić iz Vojnomedicinske akademije. Ishrana bolesnika na Sajmu organizovana je u saradnji sa Studentskim centrom koji priprema hranu, dok unutrašnju dezinfekciju Hale 1 vrši Zavod za biocide. Čišćenje hale i sanitarnih prostorija obavlja privatna firma", istakao je Garić-

On je dodao da je svima koji su angažovani na Sajmu cilj da obezbede što kvalitetnije uslove za zdravstvenu negu pacijenata, do njihovog konačnog izlečenja od virusa Covid-19.

Prema rečima sanitarno-ekološkog inženjera i supervizora u firmi "Coopservice BMK" iz Stare Pazove Irene Dejanović koja je zadužena za poslove održavanja privremene bolnice na Sajmu, celokupan fizičko-hemijski proces čišćenja, kao i dezinfekcija natrijum-hipohloritom obavljaju se tri puta dnevno, uglavnom nakon obroka.

"Čistimo kompletno sve površine dostupne pacijentima, od kupatila, podova, sale za ručavanje, tuš kabina, pokretnih toaleta. Čišćenje se obavlja tri puta dnevno, uglavnom nakon obroka, a imamo dnevnu i noćnu smenu. Tu je i mašinska ekipa koja radi mašinsko pranje podova", rekla je Dejanovićeva.

Ona ističe da su svi radnici angažovani na održavanju i dezinfekciji privremene bolnice obučeni za upotrebu hemijskih sredstava sa kojima rukuju i lične zaštitne opreme koju dobijaju od Vojske Srbije, kao i da po izlasku iz hale neizostavno prolaze put dekontaminacije u skladu s propisima medicinskih stručnjaka.

Iako firma "Coopservice BMK" tokom vanrednog stanja održava i druge zdravstvene ustanove kao što su Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj, Ginekološko-akušersku kliniku "Narodni front", prema rečima Dejanovićeve, privremena bolnica na Beogradskom sajmu predstavljala je pravi izazov.

Za sve koji se leče na Beogradskom sajmu obezbeđeni su svakodnevna medicinska nega - 24 časa dnevno, hrana i smeštaj, a brojni donatori potrudili su se da boravak u privremenoj bolnici pacijentima i zaposlenima bude što bolji i lakši, pa su tako, osim donacija u prehrambenim i higijenskim proizvodima, u privremenu bolnicu dopremljeni televizori, knjige i časopisi, kojima bi se osobe na lečenju razonodile, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR