Glas Javnosti

NA POMOLU SKANDAL NA BOGOSLOVSKOM FAKULTETU: Episkop Irinej falsifikatom došao do mesta u Savetu PBF!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kontrola rada Bogoslovskog fakulteta poverena je episkopu Irineju bačkom koji je angažman na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 2014. godine produžio zahvaljujući falsifikovanom potpisu, zbog čega se profesor i šef katedre za biblistiku Rodoljub Kubat obratio upravi fakulteta sa zahvetom da se njegovo članstvo u Savetu ispita.

- Mi na Biblijskoj grupi nismo želeli da uputimo molbu za produženje, iako je to bilo jedino prirodno. Sve što se kasnije odigralo, baca ozbiljnu senku sumnje, stoji u dopisu koji je Kubat uputio upravi Bogoslovskog fakulteta.

Odgovarajući na pitanje na osnovu čega tvrdi da je vladika Irinej 2014. na nelegalan način obezbedio ostanak na fakultetu, Kubat je istakao da on samo izražava sumnju da su se prilikom produženja radnog odnosa pomenutog episkopa desile, kako kaže, određene mahinacije.

- Na dokumentu na osnovu kojeg produžen njegov radni odnos, jasno se vidi da da to nije potpis koleginice Ivane Knežević. Uz to, moram da ponovim da mi na biblijskoj grupi nismo hteli da podnesemo Nastavno-naučnom veću zahtev o produženju angažmana Irineja Bulovića. Razlog je sasvim jasan – akademski rad episkopa je preskroman da bismo mu produžili dalji boravak. On gotovo da i nema naučnih radova iz oblasti kojom se na Fakultetu bavio preko 30 godina, objašnjava Kubat.

Na pitanje kako zna da je pomenuti potpis sumnjiv, Kubat odgovara da je o tome razgovarao sa koleginicom Knežević, te da je od nje dobio indirektnu potvrdu da ništa nije potpisala.

- Njen odgovor je bio da ona o tome ništa ne zna. Takođe, još jedan kolega je sa njom razgovarao, i ona je i mu je to isto rekla, navodi on.

Kubat napominje da više od mesec dana nije dobio odgovor na dopis koji je uputio kolegama na fakultetu, navodeći da su se povodom ovog problema nadležnima na PBF obraćali i studenti.

- Кoliko mi je poznato, ni oni nisu dobili odgovor. Ja još očekujem reakciju našeg fakulteta, jer je takva procedura. Naravno da ću obavestiti nadležne organe Univerziteta, ukoliko se ništa ne preduzme po tom pitanju, ističe šef katedere za biblistiku PBF, naglašavajući da je i za episkopa Irineja važno da se ovaj slučaj ispita.

- Ovo može da bude značajno i za njega, ukoliko se ustanovi da on u svemu navedenom nije učestvovao. Ovako stvar ostaje nejasna, a senka sumnje pada na naš fakultet. Ne poznajem nijednog čoveka koji nije imao izvesnih neprijatnosti ukoliko bi pokretao ovakva i slična pitanja, ali ja sam profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i ovo je moja dužnost. Svoje studente učim da je, pre svega, važno da budu časni i pošteni”, zaključuje Kubat.

(Izvor: Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR