Glas Javnosti

`NA OVOM MESTU JE IZNEVEREN BOG I OSRAMOĆEN LJUDSKI ROD`! Patrijarh Porfirije iz Jasenovca poručio: Hrvatska i ja se volimo javno, bez obzira kome će to smetati!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon 80 godina služena je liturgija na mestu velikog zločina tamo gde je veliko stradanje, tamo je i blagodat velika. Na ovakvom mjestu izneveren Bog, osramoćen ljudski rod, rekao je patrijarh srpski Porfirije na centralnom obeležavanju Svetih novomučenika jasenovačkih koje se održava danas u manastiru u Јasenovcu.

- Promisao Božja na ovom mestu osnovao je ženski manastir na ovom mestu, posvećen Sv.Jovanu Krstitelju. Gospod je odredio da ovo bude mjesto sa koga se 24 sata uznosi molitva za mir u celom svetu, mir među ljudima. Ovo je mesto molitve, na kome se sećamo i pamtimo one koji su postradali - rekao je patrijarh.

Porfirije je naveo da je ovo mesto svetitelja  i da su ovde postradali nevini ljudi.

- Svi oni nadilaze uske okvire naroda kojima su pripadali, oni postaju univerzalni. Naš odgovor treba da bude molitva, praštanje, makar to ponekad ne mogli da razumijemo. Oni koji čine monstruozne zločine, koji čine zlo, on se ispisao iz naroda, ne pripada nikom. Žrtve jasenovačke su univerzalne, zločinci ne pripadaju nikom. Crkva nije konstituisana po bilo kommodelu ovoga svijeta, ili bilo kom političkom modelu. Nije politička organizacija, ne poklapa se sa državnim ciljevima. Crkva je uznad vremena i prostora, ona je telo Hristovo, beskonačna - naveo je patrijarh.

Porfirije je naveo da je Srpska pravoslavna crkva kanonska i pripada saboru vaseljenskog pravoslavlja, autokefalna, i da ona ne može menjati svoju jurisdikciju.

Porfirije kaže da ga nije iznenadila teza što se u Hrvatskoj čuje da je SPC izvor zla. 

- Uvijek sam govorio samo afirmativno o Hrvatskoj, a bilo je razloga i da ne bude. Nisam hteo da dolivam ulja na vatru. Poštujemo svaku državu, ne osporavamo nikom da bude ono što jeste i da svako bez straha bude ono što jeste, jer skrivanjem unosi pakao u svoj život. I Bog i ovi sveti mučenici vide da li je to tako. Zagreb i ja se volimo javno, Hrvatska i ja se volimo javno, bez obzira kome će to smetati. Iz dubine svoje duše i srca volim sve ljude u Hrvatskoj. Volim i svoj narod koji mi je poveren. Ostajem veran Hristovom pozivu na ljubav - kategoričan je srpski patrijarh.

Foto: SPC

Patrijarh je rekao da su se nekada davno ovdje čule reči: "Neka svako radi svoj posao, to je bio trijumf ljubavi, pravde".

- Znam da Republika Hrvatska sa njenim vlastima i narodom ima taj kapacitet da svako živi u svojoj slobodi i da se svako oseća i izjasni onim što jeste, bez obzira kom se Bogu moli - rekao je Porfirije.

Liturgiji u Jasenovcu pored velikog broja arhijereja prisustvovali su i ministar Vlade Srbije Nenad Popović, član predsedništva BiH Milorad Dodik, izaslanik presednika Srbije Veran Matić, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, i veliki broj vernika, a nakon liturgije na humci pokraj spomenika „Kameni cvet” koji se nalazi u okviru Spomen-područja „Jasenovac” patrijarh Porfirije je služio pomen jasenovačkim stradalnicima. Proslavu praznika organizuju eparhija pakračko-slavonska SPC i Muzej žrtava genocida.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR