Glas Javnosti

Na Institutu za majku i dete PONOVO OTVORENO KORONA ODELJENJE! U Srbiji dva grada KORONA ŽARIŠTE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da se situacija sa epidemijom korona virusa u Novom Pazaru pogoršava i da su taj grad i Tutin ozbiljna žarišta kovida u Srbiji.

Đerlek je za TV Prva naveo da se u bolnici u Novom Pazaru nalazi 98 pacijenata, od kojih je 48 iz tog grada, a 35 iz Tutina, što je "veliki procenat za Tutin koji je manja opština".

Dodao je da je u Novi Pazar došao po nalogu predsednika Republike i ministra zdravlja da bi sagledao situaciju i da će razgovarati s rukovodstvom opština i direktorima zdravstvenih ustanova, kako se ne bi ponovio jul prošle godine. Đerlek je nekoliko puta ponovio da je zabrinut za epidemiološku situaciju na tom području i da "ovo ne ide ka dobrom".

- Dominiraju teške i srednje teške kliničke slike, dosta je ozbiljna situacija. Lično sam proverio - smeštajni kapaciteti su tu, ima 350 kreveta i još 100 u Novopazarskoj banji. Nadam se da nećemo napuniti sve krevete, ali delta soj je postao dominantan, moramo biti spremni na najgori scenario", upozorio je Đerlek. On je naveo da ima dovoljno kiseonika, da je zaposleno preko 200 zdravstvenih radnika i da je "država uradila šta je mogla da napravi uslove kao u Batajnici". "Zabrinut sam, nadam se da nećemo doživeti prošlogodišnji scenario, a posebno zabrinjava nizak udeo vakcinisanih - rekao je Đerlek i upozorio da je u Tutinu je svega 17 odsto vakcinisanih, a u Novom Pazaru 25 odsto.

- Zabrinjava i to što se ponavlja greška od prošle godine, pa se veliki broj pacijenata leči u kućnim uslovima i dolaze kada je kasno. Takvim pacijentima je teško pomoći", rekao je Đerlek i istakao da ne mogu nikoga naterati da se vakciniše ili dođe u bolnicu, ali da će moliti građane da misle na svoje zdravlje i na svoje živote - zaključio je Đerlek.

Mladi i nevakcinisani muškarci najbrojniji u bolnici

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je za Blic od četvrtka da se u toj ustanovi, prema poslednjim podacima, leče 352 pacijenta, od kojih je 47 u jedinicama intenzivne nege, a 22 su na respiratoru.

Ona je rekla da je reč uglavnom o mladim nevakcinisanim osobama, najviše muškog pola, između 20 i 30 godina, potom slede oni između 40 i 50, a na kraju oni između 30 i 40. Tatjana Adžić Vukičević je istakla da je situacija toliko napeta da je otvorena zgrada C jer je zgrada B skoro popunjena, osim u jedinicama intenzivne nege.

- Kliničke slike su veoma teške. Svaki drugi ili treći primljeni bolesnik zahteva momentalnu primenu kiseonika. Ljudi su iznureni, bore se za vazduh, imaju temperaturu. Nikada do sada, ni u jednom talasu, nismo imali ovako nešto - rekla Adžić Vukičević.

Foto: TV Prva/ Printscreen

U Batajnicu svakog dana stigne u proseku oko 40 pacijenata, što je isto kao i u danima otvaranje bolnice, navela je Tatjana Adžić Vukičević i ukazala da više od 90 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano. 

Na Institutu ponovo otvoren korona deo


Na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta ponovo je otvoren korona deo i trenutno su dva deteta hospitalizovana, a pre sedam dana bilo ih je sedam, među kojima i jedan petnaestogodišnjak sa teškom pneumonijom, izjavio je danas upravnik Pedijatrijske klinike na Institutu Vladislav Vukomanović.

On je za RTS rekao da se zaražavaju oni koji nisu vakcinisani i da roditelji treba da razmisle i vakcinišu decu, a među prioritetnima su ona deca koja već imaju narušen imunološki sistem, deca koja imaju astmu, dijabetes.

- Odobrenje za odlazak u škole je dobro sa sociološke strane, ali bojim se da će sa početkom školske godine rasti i broj obolele dece", rekao je Vukomanović i dodao da obolevaju oni koji nisu vakcinisani. "Iako je odobrena vakcinacija dece starije od 12 godina, to ide sporo i treba ubrzati proceduru. Roditelji koji oklevaju da vakcinišu decu treba da znaju da nije moguće predvideti kakvu će bolest ispoljiti dete, da li će proći sa blažom kliničkom slikom ili razviti pneumoniju - objasnio je Vukomanović.

Kada je reč o postkovid sindromu, Vukomanović je naveo da je on i kod dece prisutan u sličnoj meri kao i kod odraslih i da se često javljaju roditelji dece koja se posle preležanog kovida ubrzano zamaraju, imaju osećaj pritiska u grudima, imaju kongitivne probleme, probleme u učenju i spavanju.

Na Institutu za zaštitu majke i deteta prvom i drugom dozom do sada se vakcinisalo između 65 i 70 odsto zaposlenih, a u toku je kampanja i za treću dozu, rekao je Vukomanović, uz ocenu da zdravstveni radnici nikako ne smeju da budu prenosioci, posebno prema deci. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR