Glas Javnosti

NA DANAŠNJI DAN PREMINUO NIKOLA TESLA: Veliki naučnik nikada nije dobio NOBELA, a ovo je jednom prilikom napisao o toj NAGRADI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nikola Tesla, verovatno je najveći naučnik 20. veka, međutim i kao takav, on nikada nije dobio Nobelovu nagradu.

- Tek 1937. Tesla je bio predložen za Nobelovu nagradu, ali je dobio samo jedan glas od mogućih 38. Ipak, Tesla ovih dana vaskrsava kao najzanimljiviji naučnik našeg i budućeg doba. U tom svetlu treba posmatrati i njegova otkrića za koje su Nobelove nagrade dobijali drugi - rekao je u jednom intervjuu profesor dr Velimir Abramović, jedan od najboljih poznavalaca Teslinog dela.

Kako se navodi u knjizi "Tesla, čovek koji je izumeo moderno" Ričarda Munsona, Tesla je u jednom pismu svom prijatelju napisao kako će njegovi pronalasci u budućnosti biti značajniji od većine onih koji budu dobili Nobelovu nagradu.

- Za hiljadu godina biće mnogo dobitnika Nobelove nagrade, ali ja imam četiri tuce mojih pronalazaka koji su potpisani mojim imenom u tehničkoj literaturi. To su počasne i stvarne stvari koje vrede i ostaju, i ne dolaze od strane skupine ljudi koja je sklona greškama i bilo kome od njih bih mogao da dam sve Nobelove nagrade koje će biti podeljene tokom narednih hiljadu godina - stajalo je u pismu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR