Glas Javnosti

MUP upozorava građane: AKO STE DOBILI OVAKVU PORUKU NE OTVARAJTE JE

Društvo
Autor: Glas javnosti

MUP je obavestio da radi na otkrivanju pošiljalaca spam mejlova koji sa lažnim dokumentima u prilogu i pretnjom otkrivanjem navodne pedofilije pristižu na elektronske adresa državnih ustanova, pravnih subjekata i privatnih lica.

Ministarstvo apeluje na sve eventualne primaoce da ne otvaraju priloge iz ovakvih mejlova.

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala i Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije u saradnji sa beogradskim Višim javnim tužilaštvom i Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal radi na tim zlonamernim mejlovima poslatim sa Gugl servera.

- U zlonamernim mejlovima, koji su poslati sa Google servera, u prilogu elektronske poruke nalazi se dokument u pdf formatu u kojem su potpisnici ovih poruka nepoznata lica, koja se lažno predstavljaju kao načelnici uprava ili komandanti jedinica u MUP-u - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u tim porukama od primaoca zahteva da u određenom roku odgovori na primljeni mejl, u protivnom mu se preti postupkom pred tužilaštvom ili pretnjom da će navodnu pedofiliju plasirati u medije.

- Neki od konkretnih primalaca navedenih mejlova su biblioteka u Žitištu, MZ „Veljko Vlahović“ u Zrenjaninu, Prekršajni sud u Čačku, više škola širom Srbije, centri za socijalni rad, ali i veliki broj privatnih lica - navodi MUP.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR