Glas Javnosti

МОЖЕ АЛИ ТЕК ЗА ТРИ ГОДИНЕ: Плате радника запослених у просвети биће изједначене са примањима осталих корисника републичког буџета, али мало касније

Društvo
Autor: Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 05.10.2018.

Плате радника запослених у просвети биће изједначене са примањима осталих корисника републичког буџета, за којима су просветари годинама заостајали, у наредне две или три године и то повећање износиће од 35 до 36 одсто. То је суштина јучерашњег договора Младена Шарчевића, министра просвете, и четири репрезентативна синдиката просветних радника, а потврдила га је и Влада Србије.

Шарчевић је најавио да ће прецизнији и коначни износи увећања плата наставника, педагога, психолога, библиотекара, секретара, од 1. јануара 2019, бити утврђени средином новембра и да ће та примања бити већа него што је очекивано. Министарство просвете саопштило је да ће повући одлуку о умањењу дневница за месец октобар запосленима који су били у штрајку, као и да су се представници репрезентативних синдиката обавезали да прекину протест.

Синдикалци, међутим, за наш лист истичу да ће у знак штрајка који од почетка школске године тиња у око 1.000 школа часови и данас бити скраћени на законски минимум од 30 минута, а преговори са представницима Владе Србије настављени. То је закључак који је после јучерашњих преговора у Министарству просвете са надлежним министром Младеном Шарчевићем, Бранком Ружићем, министром државне управе и локалне самоуправе, и Јеленом Танасковић, државним секретаром Министарства финансија, изнела Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС). Она је нагласила да је задовољна током преговора, да су синдикалци са министрима разговарали о свим проблемима које су детектовали од априла, али није хтела да прецизира шта је одлучено, „јер је Шарчевић обећао да ће он изаћи у јавност са закључком са јучерашњег сусрета”.


На тапету и директори школа


Јасна Јанковић напомиње да ће представници синдиката просвете наредних дана размотрити одлуку о покретању предлога за разрешење директора појединих школа у Горњем Милановцу, Панчеву, Ћуприји који су притискали наставнике што протестују и ометали ово њихово право. Директорка једне од школа у Горњем Милановцу тражила је да јој се доставе информације о запосленима који су штрајковали у септембру и податке за сваки наставни дан током којег и даље буду били у штрајку.
– То је притисак на просветне раднике у штрајку и кршење више закона. Председник синдиката нема обавезу да доставља имена особа у штрајку, како директорима, тако ни школским полицајцима, који су по школама у Јагодини, на пример, пребројавали штрајкаче, или су улазили у школе у Београду и Чачку и видно нарогушени тражили неке спискове. Директори школа нису се оволико обрукали у последње две деценије, а у Смедереву су чак тражили штрајкачке одборе у школама – истиче Јасна Јанковић.
– Битно је да има помака. Од првобитно планираних 1.000 радника у просвети, у виши и наш жељени платни разред 9-1 ући ће још 36.500 учитеља и одељенских старешина. Министарство просвете показује да има разумевања за нас и усагласили смо се да до 1. јануара треба да буду готови и правилници којима се прецизира Уредба о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, због које смо и започели штрајк. То су три правилника: о напредовању кроз платне групе, о напредовању кроз педагошка звања и о именовању разредних старешина – истиче Јанковићева и додаје да су са министрима коначно разговарали и о повећању зарада које би требало да буде реализовано пре ступања на снагу најављене уредбе 1. јануара.

Из Министарства просвете поручују да ће предложеном реформом платног система издвајање из републичког буџета за запослене у просвети износити 25 одсто, што је највише новца у односу на остала министарства.

– Тиме смо остварили прву замисао да платни разреди направе свој прави ефекат. Унутар система то значи да се велики број просветних радника налази у већем платном разреду, односно у 9-1 групи, и то на основу тога што раде у отежаним условима, у специфичним околностима, или су разредне старешине. Битно је да и још 25 одсто њих има могућност да оствари категорију првог педагошког звања – закључио је Шарчевић.

Срђан Словић, заменик председника Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност”, нагласио је јуче поподне да они још нису добили Шарчевићеву понуду утврђену на Влади Србије, и да ће је, када стигне, разматрати на главним одборима четири синдиката.

– На основу тога ћемо одлучити да ли ће штрајк просветних радника и од понедељка бити настављен, или привремено прекинут. Преговоре са министарствима настављамо наредне недеље, све до 15. новембра, до када смо чули да је Међународни монетарни фонд продужио нивелисање платних група, које је требало да буде окончано до краја септембра – објаснио је Словић.

Поред два поменута, у штрајку су и чланови Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) и Синдиката образовања Србије (СОС).

Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 05.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR