Glas Javnosti

Ministar se ne oglašava: Gde je Lončar sa početka epidemije?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

“Hvala na pitanju, ministar je dobro”, rečeno je za Nova.rs u Ministarstvu zdravlja na pitanje zašto se ministar Zlatibor Lončar u poslednje vreme uopšte ne obraća javnosti.

Njegove kolege iz regiona, kao što je Vili Beroš u Hrvatskoj i Tomaš Gantar u Sloveniji, često su u medijima što je razumljivo s obzirom da je njihov resor taj koji vodi odlučujuću bitku protiv epidemije. I sam Lončar je na početku ove krize bio jedan od najaktivnijih zvaničnika, ali je poslednjih deset dana upečatljivo njegovo medijsko „ćutanje“.

“Gde je Zlatibor?” pitao je ovog ponedeljka u Novom Pazaru i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što se moglo videti i u direktnom prenosu, dok je čekao da ministar zdravlja dođe do prostora za medije.

Povod za obraćanje javnosti bila je predaja respiratora i ostale medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u ovom gradu.

Ministar Lončar je stigao i sve vreme stajao iza predsednika dok se Aleksandar Vučić obraćao novinarima, ali nije progovorio ni reč. Čak i na stručno pitanje jednog od novinara o mogućnostima lečenja obolelih krvnom plazmom, koje je bilo adresirano na Vučića i Lončara, odgovorio je samo predsednik Srbije, inače diplomirani pravnik. Lekar Lončar bio je nem.

Tada su se pored Vučića i Lončara pred medijima pojavili i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, rodom iz tog kraja, predsednik opštine Novi Pazar Nihad Biševac i direktor tamošnjeg Doma zdravlja Meho Mahmutović. Vučić je dobio najveći medijski prostor, ali su se i ostali prisutni obratili medijima. Svi sem ministra zdravlja.

Tokom današnjeg dana ministar zdravlja prisustvovao je potpisivanju ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za koronavirus, kada je državnu delegaciju predvodila premijerka Ana Brnabić. Međutim, ni danas nije dobio reč.

Ministar zdravlja nije viđen ni tokom vikenda kad je predsednik Vučić obilazio skladište u Krnješevcima nadomak Beograd, gde je smeštena oprema nabavljena za potrebe zdravstvenih ustanova, koje funkcionišu u okviru njegovog resora. Tada su, recimo, u pratnji Vučića bili ministar finansija Siniša Mali i direktor BIA Bratislav Gašić.

Jedno od poslednjih ministrovih obraćanja u javnosti bilo je njegovo učešće na konferenciji za novinare u Palati Srbija 28.marta, na kojoj su učestvovali i lekari – članovi kriznog štaba. Ministar je tada dosta smireno, ali direktno upozorio građane da je ono što se moglo videti na ulicama Beograda te sunčane subote rizično ponašanje kada je u pitanju širenje epidemije.

“Ne znam da li shvatate samo jednu stvar da ovi ljudi koji se sada nalaze na ulici, grle i ljube su najozbiljniji kandidati da sutra budu na respiratoru. Najljubazije vas molim da razmislite kako su sa takvim ponašanjem prošli građani Italije”, rekao je tom prilikom Lončar.

Zajednička konferencija sa premijerkom 20. marta
Pojavljivanje u javnosti koje bi možda moglo da bude ključ ministrovog sadašnjeg “nevidljivog” statusa je ono 20. marta. Tada je premijerka Ana Brnabić saopštila da je koronavirus u Srbiji odneo prvu žrtvu. Na konferenciji za novinare sem nje bili su ministar zdravlja, kao i lekari – članovi Kriznog štaba. Međutim, pričala je samo premijerka.

Nakon njenog podužeg izlaganja, dozvoljeno je samo jedno pitanje i to javnom servisu. To je izazavalo nezadovljstvo novinara, koji su zahtevali odgovore na svoja pitanja. Takva reakcija je razljutila premijerku koja je počela da se raspravlja sa pojedinim novinarima.

“E svaka vam čast, ja se sakrila nisam, Aleksandar Vučić se sakrio nije. Dva sata svaki dan odgovaramo, kao i naši stručnjaci. Mislite da to nije transparentno jer jedno veče ne možemo da kažemo da ima samo jedno pitanje. Je li to previše da tražimo? Je li to previše da molimo?”, vrlo burno je reagovala Ana Brnabić. Ustala od stola, gurnula stolicu i napustila salu za konferencije.

Lončar, međutim, nije odmah krenuo za svojom šeficom, već je ostao poslednji u sali pokušavajući da izgladi situaciji sa sedmom silom, čak i u trenutku kada su ostali članovi Kriznog štaba napustili salu.

“Niko nikoga nije napao. Shvatite samo situaciju. Trenutno imamo nešto što se dešava, moramo da odemo. Molim vas malo strpljenja, a sutra obećavam bićemo ovde odvojićemo sve vreme koje je potrebno i odgovoriti na sva pitanja. Molim vas za samo malo razumevanja, nemojte da ovu situaciju pretvaramo u nešto drugo” ponavljao je Lončar pokušavajući da razreši premijerkin sukob s novinarima.

Nakon toga ministar je prisustvovao konferencijama za novinare Kriznog štaba zajedno sa lekarima, ali nije imao zajedničkih sa premijerkom.

Da li je ministrova medijska “izolacija” posledica njegovog nedovoljnog solidarisanja sa premijerkom u besnom nastupu prema novinarima, taj odgovor nismo mogli da dobijemo u kabinetu Zorana Lončara.

Da podsetimo, ministar Lončar je bio jedan od najeksponiranijih predstavnika države na početku krize. Lončar je bio taj koji je 6. marta objavio da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Takođe, 11. marta doneo je naredbu kojom se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, što je bio pravni osnov da se u vreme pandemije ne sastaje Skupština Srbije. Tokom prvih nedelja krize, vrlo često se pojavljivao na konferencijama za novinare zajedno sa lekarskim delom Kriznog štaba.

Međutim, njegove medijske aktivnosti su iznenada prestale pre deset dana.

Izvor: Vaseljenska

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR