Glas Javnosti

U Nišu savremenim aparatom testiraju preko 1.000 uzoraka dnevno

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu, najavio je da je Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa institutom za javno zdravlje, počeo da radi testiranje uzoraka biološkog materijala bolesnika na prisustvo korona virusa.

Milić je na svom Fejsbuk profilu objavio da se za analizu uzoraka koristi najsavremeniji real-time PCR aparat Quant Studio 5 koji je doniran od strane Komande Američke vojske za Evropu.

Medicinski fakultet u Nišu će sa ekipom stručnjaka dati svoj doprinos Srbiji u borbi protiv korone.

„Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa institutom za javno zdravlje, počeo je od 18.04.2020. da radi testiranje uzoraka biološkog materijala bolesnika na prisustvo COVID-19 infekcije. Za analizu uzoraka koristi se najsavremeniji real-time PCR aparat Quant Studio 5 koji nam je doniran od strane Komande Američke vojske za Evropu (poslednja reč tehnologije) i prateća oprema medicinskog fakulteta. Ekipi mladih stručnjaka ass. Dr Vukici Đorđević i dr Mileni Bogdanović, koje su prve počele dijagnostiku koronavirusa u Nišu u novoformiranoj laboratoriji, pridružili su se ugledni nastavnici fakulteta: prof dr Tatjana Jevtović Stoimenov. Doc. Dr Nikola Stefanović i ass. Dr Milan Lazarević. Svi mi na fakultetu ponosni smo na Dekana, prof. Dr Dobrilu Stanković- Đorđević, koja je inicirala, organizovala i realizovala ideju o formiranju nove, laboratorije u ovom veoma važnom i teškom trenutku za našu otadžbinu! Posebno smo ponosni na svoje kolege koje su se uključile u prvu liniju fronta borbe protiv Covid infekcije! Zahvalni smo i kompaniji Aluramed koja je svojom donacijom obezbedila nophodne pipete koje će olakšati rad i omogućiti veći broj analiza. Zajedno možemo mnogo, sami svakako manje...“  - naveo je Milić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR