Glas Javnosti

KURTI SE POBUNIO PROTIV MINI-ŠENGENA, A ONDA DOBIO "PACKU" KOJOJ SE NIJE NADAO: Ti živiš u paralelnom univerzumu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za nas je takozvani Mini-Šengen inicijativa bez vizije za region, izjavio je predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti, ocenjujući rezultate Ekonomskog foruma za regionalnu saradnju u Skoplju, na kome je inicijativa "Mini-Šengen" preimenovana u "Open Balkan".

Iz Kurtijevog kabineta je u pisanom odgovoru na pitanja Radija Slobodne Evrope (RSE) navedeno da su "stavovi o ideji iz Novog Sada, takozvanom Mini-Šengenu, već poznati".

Kako inicijativa iz Novog Sada "nema naše odobrenje", posledica je da "nismo dobili zvaničan poziv za učešće na sastanku" u Skoplju.

"Za nas je takozvani Mini-Šengen inicijativa bez vizije za region. Predložili smo unapređenje regionalne saradnje kroz CEFTA (Centralnoevropski trgovinski sporazum) i SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope), prema modelu EFTA-EEA (Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu i Evropske ekonomske oblasti), od čega bi sve zemlje Zapadnog Balkana imale koristi istovremeno", dodaje Kurti.

Kao domaćin sastanka u Skoplju premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozvao je sve lidere Zapadnog Balkana da se priključe ovoj inicijativi.

Kurti to kategorično odbija jer smatra da region mora da se vrati na dnevni red Evropske unije po pitanju integracija, a ne da učestvuje u inicijativama koje su štetne za Albance, ističe RSE.

Premijer Albanije Edi Rama je iz Skoplja poslao poruku Kurtiju ocenjujući da "ko god kaže da je ova inicijativa osmišljena u podrumima bivše Jugoslavije, živi u paralelnom svetu".

"Prvo, Kurti živi u paralelnom svetu. Drugo, on živi za politiku na leđima građana, a ne za poboljšanje blagostanja i za izgradnju mostova među ljudima, i treće – zaboravlja da, ako ovako krenemo, onda možemo reći da je i Evropska unija Velika Jugoslavija. Ako je Evropska unija Velika Jugoslavija, onda je ovo mala Jugoslavija", rekao je Rama, prenosi RSE.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići smatra da bi zemlje regiona konsenzus trebalo da potraže u okviru Berlinskog procesa "ili bilo koje druge inicijative" i da u situaciji "kada su tu samo tri zemlje" ne veruje "da inicijativa može biti uspešna"

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR