Glas Javnosti

KOVID PROPUSNICE SVE IZVESNIJE U SRBIJI! Stručnjaci objašnjavaju u kom slučaju i koji zakon bi štitio ovakvu ideju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mnogi su očekivali da će odluka o kovid propusnicama u Srbiji biti doneta još na sednici Kriznog štaba koja je održana pre desetak dana. To se, međutim, nije desilo. Kako je tada rekao dr Kon, “o tome se razgovaralo ali nikakva odluka nije doneta”.

– Već nedeljama intenzivno razgovaramo o uvođenju kovid propusnica i za članove Kriznog štaba nema dileme da bi one bile ključne da epidemiološku situaciju stavimo pod kontrolu – jasno i glasno tvrdi prof. dr Branislav Tiodorović.

Korona brojke su eksplodirale, približavamo se piku četvrtog talasa, ciframa zaraženih koje smo imali prošlog proleća, a niko ne reaguje. Za to vreme umesto skraćivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata i zabranjivanja određenih manifestacija, medicinski deo Kriznog štaba traži samo jednu stvar – uvođenje kovid propusnica.

Šta bi to značilo konkretno? Jednostavno da bi u zatvorenim delovima kafića, restorana ili klubova, pravo da uđu imale samo osobe sa ovim dokumentom. Baš kao i u bioskopima, pozorištima, na koncertima, utakmicama na stadionima i u dvoranama, svadbama i svim drugim masovnim proslavama.

 


 
A kovid propusnicu, koja bi mogla da bude u elektronskom ili papirnom obliku, mogli bi da dobiju svi oni koji su vakcinisani sa dve doze ili koji su preležali korona virus u nekom prethodnom periodu, od na primer šest meseci, ali i oni koji imaju negativni PCR ili antigenski test ne stariji od tri ili sedam dana. Na taj način bi definitivno oživeo i proces vakcinacije.

– Međutim, neki tvrde da postoji pravni problem. Zato pozivam pravne stručnjake koji se bave Ustavom i zakonima da javno obrazlože da li ih je moguće uvesti ili ne – jasno i glasno kaže prof. Tiodorović.

Može Egzit, mogu i splavovi

Slične kovid propusnice su uvedene u mnogim zemljama poput Francuske, Grčke, Kipra, Austrije, Italije, Nemačke, Španije…

– Ako država stane iza kovid propusnica, svima će biti lakše, jer taj neko ko organizuje neko slavlje ili okupljanje, neće imati problem da objašnjava gostima zašto neko negde ne može da se pojavi – objasnio je epidemiolog dr Predrag Kon.

On je ocenio da su mnogobrojni festivali u Srbiji ovog leta dobro funkcionisali i da je sada ideja da se to prenese i na niži nivo

– Ako su samo zaštićeni mogli da uđu na Egzit, zašto se takva pravila ne bi primenjivala na noćne klubove i splavove – u više navrata se zapitao dr Milanko Šekler, takođe jedan od velikih zagovornika ove ideje.

Đerlek: Nema diskriminacije

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek najavio je da se na narednim sednicama Kriznog štaba očekuje razmatranje uslova odlaska u bioskop i pozorišta.

– Razmatraju se puni kapaciteti posećenosti bioskopa i pozorišta za vakcinisane posetioce. Veliki broj ljudi komentariše kovid propusnice kao neki oblik diskriminacije. Treba nagraditi ljude koji su vakcinisani, ali takođe i ne uskratiti pravo onima koji to nisu. U tom slučaju, neka urade brzi antigenski test, jer se na taj način sprečava i širenje zaraze. Nije to diskriminacija, samo bi se tražila potvrda da ste ili vakcinisani, ili da ste preležali kovid, ili da imate negativan test – objasnio je Đerlek.

Protivnici kovid propusnica, među kojima su najglasniji antivakseri, tvrde da bi u tom slučaju bio prekršen Ustav Srbije. Ustavni sud, za sada, nije izneo svoje mišljenje.

– Jedini ko je merodavan da da odgovor na ovo pitanje je Ustavni sud. On jedini ocenjuje ustavnost neke mere, nekog propisa, nekog akta vlasti – rekao je pre nedelju dana Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik: Postoji mogućnost

On je istakao da, prema njegovom ličnom mišljenju, postoji mogućnost uvođenja ovog modula gde ljudska prava ne bi bila povređena.

– Ukoliko bi se uvele kovid propisnice za vakcinisane, za ostvarenje osnovnih prava kao što su u ulazak u prodavnicu, kod lekara ili slično to bi bilo kršenje ljudskih prava. A ukoliko bi se ova prava uvela za neke događaje od kojih život ne znači kao što su pozorišne predstave, koncerti, utakmice, moglo bi da bude prihvatljivo, jer to je ipak stvar izbora – istakao je Marinović.

Po ovom pitanju konsultovani su i naši poznati advokati.

– Zakon o zabrani diskriminacije i odredba u Ustavu kaže da je zabranjena svaka diskriminacija građana, pa ako to sagledamo zaista ima elemenata diskriminacije. Ako striktno gledamo Ustav onda bi bilo kršenje. Međutim, postoji drugo mišljenje. Ustav ima odredbu koja kaže možete stanovništvu ograničiti slobodu kretanja zbog zaštite od zarazne bolesti i ima odredbu kojom se kaže da smete da ograničite ustavna prava u svrhe i ciljeve koje ustav dopušta pri čemu ta ograničenja moraju da budu zakonom propisana – rekao je za “Blic” advokat Veljko M. Veličković.

Zakon o zaštiti zaraznih bolesti štiti ovu ideju?

On smatra da prema Zakonu o zaštiti zaraznih bolesti, i odluci Evropskog suda, ova odluka može biti doneta.

– Mi imamo važeći, Zakon o zaštiti zaraznih bolesti. Prema tom zakonu ako postoje interesi koji su u pitanju za ljudsko zdravlje, moglo bi biti ograničavanja ljudskih prava pa i slobode kretanja, iz svega toga bi proizašlo da ima elemenata da se to uradi – tvrdi advokat Veličković.

Ko bi mogao da dobije kovid propusnicu u Srbiji

- osobe koje su vakcinisane sa obe doze

- osobe koje su preležale kovid-19, na primer, u poslednjih šest meseci

- osobe koje imaju negativan PCR ili antigenski test star tri do sedam dana

Gde bi važile

- kafići i restorani (zatvoreni delovi)

- noćni klubovi i diskoteke

- bioskopi i pozorišta

- utakmice na otvorenom i u zatvorenom

- muzički festivali i razni sajmovi

- zatvoreni bazeni i teretane

Papirne i elektronske

Kovid propusnice mogle bi da se izdaju u dva oblika – elektronskom i papirnom.

Elektronski se najviše koriste u mnogim evropskim zemljama, a najlakša je njegova primena na mobilnim telefonima. Nešto poput Digitalnog zelenog sertifikata pomoću kojeg našu građani putuju u inostranstvo.

Papirne bi, izvesno je, bile masovnije kod starijih sugrađana.

 

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR