Glas Javnosti

KOPALI ZA GASOVOD, ISKOPALI "PAZARKU": Figurina stara 7.000 godina, na glavi naglašeni nos i rogovi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Figurina se svojim izgledom može odrediti u najstariju fazu vinčanske kulture . Visoka je 10 cm

Novopazarski muzej Ras predstavio je javnosti figurinu koja je, kako se pretpostavlja, stara oko 7.000 godina. Figurina se svojim izgledom može odrediti u najstariju fazu vinčanske kulture, ali će tek predstojeća istraživanja povezati sva tri neolitska lokaliteta koji se nalaze na teritoriji Novog Pazara.

Forma figurine podseća i na starije starčevačke figurine. Naglašene su grudi, vulva i gluteus na telu dok je glava izvajana naglašavanjem nosa i ovčijih rogova, preneo je RTS.

- Pronađena je sa ostacima jednog žrtvenika i sa jednom manjom figurinom. U kontekstu jedne neolitske kuće. Interesantno je da je pronađena na jednom mestu koje bi se moglo smatrati granicom vinčanske kulture. Vinčanska kultura je najnaprednija mlađe-neolitska kultura u ovom delu Evrope - naveo je Mustafa Baltić, arheolog.

Figurina je visoka 10 cm. Pronađena je tokom iskopavanja trase za gasovod ka Novom Pazaru, kojem uvek prisustvuju arheolozi Muzeja Ras.

- Gde god se nešto zakopa, može da se pronađe. I u tom kontekstu je i ova figurina. Verujemo da je to polje još neistraženo, da će se još mnogo toga pojaviti veoma interesantnog - smatra Elmir Habibović, direktor Muzeja muzeja Ras.

Ovo je treći lokalitet koji vodi poreklo iz neolita, a nalazi se na teritoriji opštine Novi Pazar. Nedostaje kontekst lokaliteta, smatraju arheolozi.

- Da bi sve to ustanovili potrebno je da se uradi jedno opsežno istraživanje. I mi ćemo onda znati najstariju prošlost, prvih sedentarnih zajednica koje su ovde živele - ističe Mustafa Baltić, arheolog.

Figurina je izložena u muzeju i simbolično nosi ime Pazarka.

(Glas javnosti / Telegraf.rs)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR