Glas Javnosti

Kontroverzna bivša sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović doktorira na Filozofskom fakultetu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bivša sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović čiji je petogodišnji boravak u policiji obeležio niz kontroverzi, poput krivičnih prijava brojnih policajaca protiv nje, kao i povećan broj kriminalnih likvidacija i povezanost sa ljudima iz kriminalnog miljea, sprema se da doktorira na Filozofskom fakultetu.

Dijana Hrkalović predala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu doktorsku disertaciju iz psihologije i rad bi mogla da brani već početkom jeseni.

"Uticaj atributa negativnih političkih reklamnih poruka i karakteristika mladih glasača na stav prema političkim kandidatima”, naziv je disertacije Hrkalović.

Predmet rada su, kako je navedeno, “efekti negativnih političkih reklamnih poruka na stavove prema političkim kandidatima iz perspektive Teorije verovatnoće obrade Petija, Kaćiopa i saradnika”.

Negativne političke reklame, kojima se u svom doktoratu bavi bivša državna sekretarka u MUP-u, usmerene su na “napad, kritikovanje i negativno predstavljanje protivničkog kandidata, umesto na promovisanje sopstvene političke platforme i ličnih karakteristika”, navedeno je u opisu predmeta i ciljeva ovog naučnog rada.

Referat članova komisije o Hrkalovićkinom radu predat je Naučno-nastavnom veću Filozofskog fakulteta i očekuje se njegovo razmatranje na narednoj sedici.

“Komisija konstatuje da je teza u svemu urađena prema odobrenoj prijavi, kao i da rad ispunjava sve nužne formalne zahteve, čime su se stekli uslovi za javnu odbranu teze”, navodi se u zaključku Referata.

Kao članovi komisije navedeni su redovni profesori odeljenje za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu dr Svetlana Čizmić i dr Nebojša Petrović, kao i redovni profesor odeljenja za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Nišu dr Nebojša Majstorović.

Sednica stručnog veća bi trebalo da bude održana krajem juna, nakon čega, prema proceduri, zeleno svetlo za odbranu disertacije daje Senat Univerziteta.

Kandidat čiji dokotarat prođe sednicu dobija mesec dana za njenu odbranu.

Sa Filozofskog fakulteta, s obzirom na to da bi Senat Univerziteta mogao da zaseda u toku jula ili avgusta, bivša sekretarka MUP-a bi već početkom jeseni mogla da dobije titulu doktora nauka.

Prema podacima iz biografije sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović је završila je gimnaziju, prirodno-matematički smer. Zatim, osnovne i master studije psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9.66. Nakon toga upisala je doktorske studije psihologije na istom fakultetu.

Od 10. jula 2015. do 20. jula 2017. bila je sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP), nakon čega je stupila na dužnost državnog sekretara MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 29. maja 2019. objavilo saopštenje u kojem se navodi da “državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović od sutra više neće obavlјati ovu funkciju u MUP-u, zbog drugih obaveza koje će preuzeti u narednom periodu.”

U saopštenju nije bilo navedeno čime će se Hrkalović ubuduće baviti, pa je ta činjenica javnosti ostala nepoznata, jer se Hrkalović nakon toga u potpunosti povukla iz javnog života.

Period u kome je Hrkalović bila na visokim pozicijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova, po mišljenju šire javnosti, obeležili su brojni događaji koji su dodatno urušili “klimavi” kredibilitet ove institucije.

U javnosti su otkrivene veze policije sa kriminalnim grupama, porastao je broj kriminalnih likvidacija, a protiv nje su drugi policajci podnosili krivične prijave.

(Izvor: Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR