Glas Javnosti

Kon: Zabrana kretanja za 1. maj, ne i za Đurđevdan

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Rezultati pokazuju da izlazimo iz intenzivne aktivnosti virusa, i ukoliko i dođe do ekcesa, to ne moći da podigne potencijal virusa, ocenio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

-Ekscesi su sve manje mogući, a čak i ako se dogode, teško da imaju mogućnost da do te mere utiču da ponovo podignu potencijal virusa da bi on izazvao ono što je do sad izazivao- rekao je Kon.

On je ocenio da “kao što smo na samom startu pravovremeno ušli u stroge mere tako pravovremeno izlazimo iz zatvorenosti i ulazimo u redovan život”, ali naveo da je i taj povratak trajati jer ne  može “odjednom da se preseče i da su uđe u normalan život”.

-Porcenat pozitivnosti testiranih je negde oko šest odsto, a kada bude ispod pet možemo da govorimo o ukidanju mera- naveo je Kon i istakao da je važno napraviti strategiju kako dalje.

Članovi Krizniog štaba, kako je naveo, još nisu razgovarali merama za Prvi maj, ali je istakao da on smatra da bi i u tom periodu trebalo da važi zabrana kretanja.

-Logično je da i tada na snazi bude zabrana kretanje, jer je to poslednji trenutak kada bi moglo da se pokvari sve ovo što smo uradili- naglasio je Kon, dok je za Ðurđevdan rekao ne bi trebalo ništa dodatno preduzimati, jer svakako policijski čas počinje od 18 sati.

Govoreći o zaštitnoj opremi zdravstvenih radnika, on je naveo da postoje četiri nivoa opreme koja se koristi zavisno od odeljenja, dok se, kako je dodao, samo u posebnim situacijama koriste skafanderi.

-Ovde se nije koristila godinama sva oprema, teško se odmah navići na to. Sad će se sigurno koristiti, ali je plaćena visoka cena-  ocenio je Kon.

On je upozorio da je pandemija na globalnom nivou zahuktva jer prelazi na južnu hemisferu gde je zdravstveni sistem neuporedivo slabiji.

Prema njegovim rečima, Svetska zdravstvena organizacija i neke države, upozoravaju da bi virus mogao da se vrati na severnu hemisferu i zato “treba sačuvati kapacitete i sposobnost brzog reagovanja”, što znači i da se “postupno slabe mere”.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR