Glas Javnosti

Ko brine o životnoj sredini, a ko je zagađuje?

Društvo
Autor: Glas javnosti

U akciji "Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine" proglašeno je više dobitnika “Zelenog lista”, a “Crni list” pripao je Opštini Bačka Topola. Najveću i najstariju ekološku akciju u Srbiji pre 38 godina pokrenuli su ekološki magazin "Čekajući vetar" Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije, a poslednjih 12 godina organizuju je Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja “Zeleni list” su Nikola Popović, student prodekan Šumarskog fakulteta u Beogradu - za aktivno učešće u brojnim ekološkim akcijama, udruženje za dostavljanje pošiljki iz Novog Sada Eko kurir - za odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, Dejan Milošević, urednik portala „Prvi prvi na skali“ iz Kragujevca - za dugogodišnju borbu protiv GMO kroz informisanje i ekološke akcije, udruženje „Sačuvajmo naš parkić“ i udruženje „Za zaštitu ustavnosti i zakonitosti“ iz Beograda - za višemesečnu istrajnu borbu za opstanak zelene površine na Banovom brdu.

 

“Zeleni list” su, po odluci žirija, zaslužili i Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke - za dve decenije ekološke edukacije kroz pozorišnu umetnost, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu iz Beograda - za promovisanje vladavine prava u oblasti životne sredine, Marina Drndarski, nastavnica biologije u osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ iz Beograda - za vrhunske rezultate u obrazovanju mladih ekologa, Ekološki pokret iz Odžaka i organizacija „Da sačuvamo Vojvodinu“ iz Tovariševa - za ostvarenu promenu sudske prakse u oblasti zaštite životne sredine. Priznanje je pripalo i Draganu Gmiziću, novinaru iz Novog Sada - za hrabre dokumentarne filmove o ekološkim problemima, kao i Milji Vukoviću, administratoru fejsbuk stranice „Divlji Beograd“ i „Za manje smeća i više sreće“ iz Beograda - za aktivno promovisanje važnosti životne sredine u novim medijima.

 

“Crni list” je pripao Opštini Bačka Topola - za veliku količinu otpadnih voda i klaničnog otpada i dve decenije nekažnjenog zagađivanja reke Krivaje koje proizvode industrija mesa, klanica živine i fabrika za preradu klaničkog otpada u Bačkoj Topoli, što je dovelo do zagađenosti vode, vazduha i celokupne životne sredine u ovoj opšini. Krivaja je postala mrtva reka i najveća površinska kanalizacija Bačke, ugrožavajući zdravlje stanovnika ne samo Bačke Topole, već i drugih mesta.

Predlagači su pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije, a svojim predlozima u akciji učestvuje i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija iz cele Srbije.

Priznanja će biti uručena u četvrtak, 11. juna, na svečanosti u Sremskim Karlovcima.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR