Glas Javnosti

Klinika Laza Lazarević za mesec dana imala preko 3.500 poziva građana

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ivana Stašević Karličić, direktorka bolnice "Laza Lazarević", izjavila je gostujući u Danu uživo da se ovoj instituciji od 16. marta javilo preko 3.500 pacijenata kojima je trebala pomoć. Ona je navela da je u poslednjih nedelju dana povećan broj pacijenata koji se javljaju.

Ona  ističe da Služba urgentne psihijatrije radi od 0-24, pa svi građani koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem mogu da im se obrate.

-Građani moraju znati da je epidemija jedno, a stanje na terenu i stanje novoobolelih drugo, i nisu jedno te isto. Oni samo idu jedno uz drugo, i to što ćemo mi relaksirati mere, ne znači da će epidemija biti gotova. Upravo to inicira da se moramo ponašati po nekim pravilima, prvenstveno socijalnog distanciranja. To znači da moramo da držimo fizičko odstojanje, ali ne znači da ćemo se u suštinskom smislu distancirati kao ljudi. Emocionalni odnosi i sve što podrazumeva socijalni kontakt neće prestati, niti treba- kaže Karličić.

Dodaje da živimo u vremenu koje nam daje mogućnost da komuniciramo na mnogo načina osim u direktnom fizičkom smislu.

-Mi smo na nacionalnoj liniji koja je počela da radi 16. marta, koju je formiralo Ministarstva zdravlja u početku imali veliki broj poziva. Tada je najveći broj pitanja bio usmeren na virus, bolest koju on prouzrokuje, načine prenošenja i ponašanje koje bi bilo poželjno. U drugoj fazi smo imali takođe veliki broj poziva sa pitanjima o strahu koji je bio normalan i očekivan. U trećoj fazi su počeli da nam se javljaju i pacijenti koji su i pre epidemnije imali problema sa mentalnim zdravljem- objašnjava Karličić.

Prema njenim rečima, od 16. marta ova bolnica je imala preko 3.500 poziva, a u poslednjih dana, otkako su najavljene mere popuštanja, ne postoji smanjenje broja poziva.

Kaže da se posle pandemije očekuje povećan pritisak na zdravstvene službe koje se bave mentalnim zdravljem, i to za slučajeve posttraumatskog stresnog poremećaja i ostalih sa stresom povezanih poremećaja.

Prema njenim rečima, od početka epidemije su reorganizovali sve službe u Klinici "Laza Lazarević"  kako bi se smanjila frekvencija zaposlenih i pacijenata.

-Međutim, Služba urgentne psihijatrije radi od 0-24. Ono kako su ljudi dolazili, imalo je dinamiku potpuno paralelu sa onim što je dolazilo spolja, što se tiče epidemiološke situacije. U poslednjih nedelju dana, imamo jak pritisak. Sve vreme smo imali prosečan broj pregleda, kao i pre epidemije, ali u poslednje vreme taj broj značajno raste- kaže Karličić.

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR