Glas Javnosti

Kao sav normalan svet! Princ Filip i princeza Danica umesto Londona izabrali Beograd (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od kada su princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom i sinom Stefanom odlučili da se presele iz Londona u Beograd, sve oči javnosti uprte su u svaki korak prinčevskog para.

Princ Filip Karađorđević i njegova supruga princeza Danica su, nakon dužeg niza godina, doneli odluku da se iz Londona presele u Beograd, te tako sada u srpskoj prestonici uživaju sa sinom Stefanom.

Tako se još jednom pokrenulo pitanje o značaju i važnosti postojanja kraljevske porodice u jednoj zemlji. Pored velikog istorijskog značaja, ali i značaja za kulturu i tradiciju jednog naroda, postojanje kraljevske porodice u Srbiji je i odličan vid diplomatskih odnosa sa mnogim zemaljama sveta.

– Prestonica raste i dobija fizionomiju svetskih metropola, a mi s ponosom kažemo da smo se vratili punog srca. Konačno smo kod kuće – ispričala je princeza za “Hello”, dok je princ dodao:

– Supruga i ja sa sinom gradimo miran porodični kutak u našem stanu u centru grada, blizu zajednice kojoj pripadamo, bliskih ljudi, i, što je najbitnije, Daničinih roditelja, koji su nam veliki oslonac.

- Ona je živela i školovala se u Londonu i Parizu, ali je ipak odlučila da se sa porodicom vrati u beograd. Pored osnovne profesije grafičkog dizajnera, stvara i izlaže kolaže na samostalnim i grupnim izložbama, a nedavno je oživela i lik kraljice Marije sa čuvenog portreta Paje Jovanovića, u okviru projekta 'Jedan slikar, deset fotografa, 20 umetničkih dela'  - tako je voditeljka Nevena Madžarević predstavila princezu Danicu Karađorđević, gošću emisije "Probudi se" na TV NovaS.

Srbija ima DIVNOG NASLEDNIKA: Najmlađi princ Karađorđević privukao pažnju čim se rodio, može li vratiti ugled kraljevskoj porodici?

- Kraljica Marija je bila veoma naprednih shvatanja za svoje doba, bila je aktivna u mnogim sferama, od humanitarnog rada do umetnosti, i raduje me što će naš sin Stefan, čija je ona prabaka, rasti u okruženju koje je i ona obogatila - rekla je princeza Danica Karađorđević.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Портрет краљице Марије Карађорђевић, 1925-1930, уље на платну, 210х102, великог Паје Јовановића је основ за мој омаж највољенијој српској краљици и најславнијем српском сликару. Велика инспирација живота и дела краљице Марије је моја дужност, да одржим наслеђе које нам је оставила у аманет, велика дама, Филипова прабаба и чикунбаба нашег Стефана. Иза кулиса стварања изложбе “Један сликар, 10 фотографа, 20 уметничких дела”, у музеју Паје Јовановића у Београду. ?Јелена Јованов The portrait of Queen Marija Karađorđević, 1925-1930, oil on canvas, 210x102, by the great Paja Jovanović is the basis for my homage to the most beloved serbian queen and the most famous serbian painter. The great inspiration of the life and work of Queen Maria is my duty, to maintain the legacy she left us, a great lady, Philip's great-grandmother and Stefan’s great-great-grandmother. Behind the scenes of the exhibition "One painter, 10 photographers, 20 works of art", in the Museum of Paja Jovanović in Belgrade. #comingsoon

A post shared by Danica Karadjordjević (@danamaar) on

-Ulogu naše porodice u srpskom društvu smatram važnom u kontekstu očuvanja tradicije, nacionalnog indentiteta i kulturne baštine - rekla je princeza Danica.

Princ Filip Karađorđević, sin prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, sasvim odlično priča svoj maternji jezik iako mu je majka kraljevska i carska princeza Marija da Glorija od Orleana i Braganse iz Brazila sa izuzetno dubokim i razgranatim porodičnim vezama u romanskim kraljevskim kućama.

U redu je za nasledstvo brazilskog carskog trona, trinaesta u grani Petropolis. Porodične veze su toliko brojne da ćemo se ograničiti samo na carske i kraljevske glave. Njena majka, Marija de la Esperansa je rođenjem od kraljevske kuće Burbona od Dve Sicilije koja je bočna strana španske kraljevske kuće i koja je vladala Kraljevstvom Dve Sicilije na jugu današnje Italije. Ta grana vodi poreklo od francuske kraljevske dinastije Kapet, što znači da su princu Filipu preci bili francuski kraljevi.

(Glas javnosti/Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR