Glas Javnosti

КАД ИМАМО И ДВЕ НОВЕ ГОДИНЕ... И овај пут најављене ДВЕ ПАРАДЕ ПОНОСА у Београду, две шансе за политичке поене, две шансе да разлупамо главни град

Društvo
Autor: Глас јавности / Н1 / од 07.06.2018.

И ове године у Београду су најављене две параде поноса - прва ће бити организована у 23. јуна, док је друга најављена за 16. септембар.

Парада поноса Србије, коју организују удружења Егал, Глиц и Лауд & Квир, а чији је слоган "Матичарка, нормално" биће одржана 23. јуна у оквиру Месеца поноса у Пионирском парку од 11 сати, док ће другу организовати шест организација 16. септембра под слоганом "Реци да".

Организатори параде која ће бити одржана у јуну навели су да више од 20.000 транс особа у Србији још не добија могућност да стекне правни статус, а самим тиме ни да остварује уставом гарантована права.

"Стотине хиљада нас, лезбејки, геј мушкараца, бисексуалних, транс и интесекс особа, окупљени смо у заједницу која мора да се крије, а једном делу нас држава не даје шансу ни да будемо правно видљиви", пише у њиховом саопштењу.

Они захтевају доношење законског оквира којим ће се транс особама омогућити правна видљивост ("без сакаћења и стерилисања"), доношење Закона о истополним партнерствима и стварање система превенције од ХИВ/АИДС-а, посебно код младих, и пружање пуне и модерне здравствене заштите оболелима.

Организатори Параде поноса Београд, најављене за септембар, захтевају одговорност државе за заштиту људских права ЛГБТ+ особа, санкционисање насиља над ЛГБТ+ особама, усвајање закона о родном идентитету и о регистрованим истополним заједницама, подстицање објективног и несензационалистичког извештавања о проблемима ЛГБТ+ особа.

Такође траже реформу система образовања, укључујући уклањање дискриминаторних садржаја из уџбеника и усвајање закона који ће поред осталих видова вршњачког насиља препознати и казнити случајеве који су учињени због сексуалне оријентације и родног идентитета жртве.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR