Glas Javnosti

JOŠ JEDNA TRAGIČNA SMRT: Devojčica (3) obolela od leukemije preminula zbog korone

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Kliničkom centru u Nišu usled komplikacija izazvanim korona virusom, uprkos svim naporima multidisciplinarnog tima lekara da joj spasu život, preminula je devojčica stara tri godine iz Vranja, koja je bolovala od od akutne limfoblastne leukemije

Prof. dr Anđelka Slavković, pomoćnik generalnog direktora KC Niš za Dečje klinike i direktorka Klinike za dečju hirurgiju i ortopediju, kaže da je devojčica bila na kućnom lečenju, a da je u KC Niš primljena 11. avgusta, kada je testovima potvrđeno da je kovid pozitivna.

- Devojčica je primljena sa temperaturom. Svaki pacijent koji dođe u KC Niš prolazi prvo kroz sistem trijaže, obavezno se urade svi testovi, pa se onda ulazi u priču o lečenju. Testovi su pokazali da ima koronu. Ona je bila na kućnom lečenju i koronu je dobila van bonice. Nakon prijema, u početku je bila na kiseoničnoj potpori jer je u startu njeno stanje bilo teško. Onda se stanje pogoršalo i stavljena je na respirator. U njenom lečenju primenjene su sve moguće terapijske mogućnosti i za leukemiju i za koronu, sve što je trenutno važeće u svetu i što se primenjuje, sve je uključeno i primenjeno. Lekari su učinili sve što je bilo moguće da joj pomognu - objašnjava prof. dr Slavković.

Prema njenim rečima, Klinički centar Niš je čak poslao kola i za plazmu ljudi koji su preležali koronu koja ima antitela protiv korone. Ali, nažalost, devojčica je preminula 15. avgusta u jedan čas iza ponoći, pre nego što je stigla da primi plazmu.

- KC Niš je preduzeo sve moguće mere da bi pomogao devojčici. U lečenju devojčice su učestvovali intenzivisti pedijatri, anestezolozi, onkolozi... Svi su preduzeli, sve moguće mere, jer je bila u jako lošem opštem stanju. Korona je sama po sebi komplikovana, naročito kada je na terenu imunokompromitovanog organizma kakva je situacija kod obolelih od lekukemije. Svuda gde je stanje imunokompromitovano, korona je ta koja doprinosi težini tog stanja. Pitanje je i da je bila neka druga virusna infekcija kao što je grip, kako bi se to odrazilo na njeno zdravstveno stanje i da li bi se organizam izborio - kaže prof. dr Slavković.

Načelnik odeljenja dečje hemetoonkologije prof. dr Gordana Kostić kaže da se devojčica lečila od novembra 2019. godine na odeljenju hematoonkologije od akutne limfoblastne leukemije visokog rizika, ali da je ušla u remisiju i stabilnu fazu bolesti pre infekcije kovidom.

- Sada je bila već u trećoj fazi lečenja, još malo, pa da završi taj bolnički deo lečenja. U periodu kada se desila ta nesrećna infekcija, ona je bila kod kuće. Mi imamo periode kada puštamo decu kući, kada ne primaju terapiju. Ona je 5. avgusta primila jedan lek, a onda je 11. avgusta došla sa znacima infekcije kovida. Verovatno je infekcija doprinela nepovoljnom kraju, a, sa druge strane, leukemija je sigurno oslabila imunitet i samo lečenje - objašnjava prof. dr Kostić.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR